Srijeda, 17.04.2013. - Dodjela Nagrade Iso Velikanović za 2012. godinu.

U Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, Zagreb), 17. travnja 2013. godine u 12 sati održat će se dodjela Nagrade Iso Velikanović za 2012. godinu.

Nagrada Iso Velikanović ustanovljena je 2005. godine kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela. Svake se godine dodjeljuje godišnja i nagrada za životno djelo. Sastoji se od povelje, plakete i novčanog iznosa.
Godišnju nagradu dobivaju prevoditelji državljani Republike Hrvatske za djela koja su bila objavljena tijekom protekle godine, dok se nagradom za životno djelo odaje priznanje književnim prevoditeljima koji su svojim prevoditeljskim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.
Nagrada je osmišljena i ustanovljena kao poticaj za poboljšanje kvalitete i vrijednosti književnih prijevoda te popunjavanje praznina u području hrvatske prijevodne literature. Na taj se način hrvatskim čitateljima nastoje približiti  vrhunska djela s jezika i iz književnosti naroda koji dosad nisu zauzimali zasluženo mjesto u kontekstu naše nacionalne kulture, a ujedno podržati dignitet prevoditeljske struke.
O njezinoj dodjeli odlučuje odbor od sedam članova, koje na vrijeme od dvije godine imenuje Ministarstvo kulture iz redova uglednih prevoditelja, stručnjaka i kulturnih djelatnika. 
Sastav Odbora za dodjelu Nagrade Iso Velikanović u novom sazivu čine Iva Grgić, predsjednica, Krešimir Nemec, Nada Šoljan, Dalibor Blažina, Andy Jelčić, Vanja Matković i Morana Čale.
   
Pozivnica .pdf