8. ožujka 2018. - Okrugli stol o prijedlogu novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima

U četvrtak 8. ožujka u 11 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva održat će se Okrugli stol s temom Prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Događaj organizira Ministarstvo kulture u suradnji s Klubovima zastupnika Hrvatskog sabora, a povod mu je spomenuti prijedlog zakona koji se trenutno nalazi u fazi između dva čitanja u Hrvatskom saboru.


   Proces donošenja novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima započet je početkom 2017. Godine, osnivanjem Stručnog povjerenstva za izradu novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima.
Pojedine teme su tijekom procesa izrade Zakona osobito zaokupile javnost i stručne djelatnike u arhivskoj struci. O njima i o najvažnijim promjenama u odnosu na važeći Zakon podrobno će se govoriti na okruglom stolu, a predstavit će se i glavni ciljevi te praktična primjena ovog Zakona.

   Okruglim stolom moderirat će državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, a sudjelovat će još i Darko Rubčić, arhivski savjetnik, voditelj Odjela za zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva, dr. sc. Jozo Ivanović, viši arhivist,  pomoćnik ravnatelja za arhivske informacijske sustave i međunarodnu suradnju te dr. sc. Dražen Kušen, viši arhivist, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku i član Hrvatskog arhivističkog društva, obnašao dužnost predsjednika društva 2015. – 2017.