6. ožujka 2018. - Izložba „Book Art in Croatia“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će u utorak, 6. ožujka 2018. godine, na svečanom otvorenju izložbe „Book Art in Croatia”  u Ljubljani. 

  Ovu izložbu, koja u Europskoj godini kulturne baštine ističe bogatstvo i raznolikost bitnoga dijela hrvatske baštine, organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Ljubljani (Narodna in univerzitetna knjižnica – NUK). Umijeće oblikovanja knjiga u Hrvatskoj slovenska će javnost moći upoznati od 6. do 19. ožujka 2018. godine.
   
   Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak 6. ožujka u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani. Izložbu će otvoriti ministar kulture Republike Slovenije Anton Peršak, a uz ministricu Obuljen Koržinek, na otvorenju će se okupljenim uzvanicima obratiti i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr . sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice u Ljubljani Martina Rozman Salobir, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Vesna Terzić te autor izložbe prof. dr. sc. Milan Pelc.

   Izložba “Book Art in Croatia” predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja – od srednjovjekovnih evanđelistara i misala – do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko-književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno-grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj. Autor je izložbe povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc, prema čijem će odabiru šezdeset odabranih jedinica biti predstavljeno na panoima (preslika, bibliografski opis i kratak opis), uz izlaganje nekoliko odabranih pretisaka i izvornika Beramskoga misala. Izložba će biti popraćena istoimenim katalogom.