12. travnja 2018. - Ministrica kulture na otvorenju izložbe o Katarini Velikoj

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek nazočit će u četvrtak 12. travnja, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske  mr. sc. Andreja Plenkovića, svečanom otvorenju izložbe “Katarina Velika - carica svih Rusa” u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.   
 
Ova se velika izložba o vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carici Katarini II. (1729.-1796.), priređuje povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba. Koncept izložbe za Klovićeve dvore rezultat je zajedničke suradnje stručnjaka iz jednoga od najvećih svjetskih muzeja – Državnog Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga te Galerije Klovićevi dvori, dok su kustosice izložbe Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis i Danijela Marković.

Izložba čiji je postav osmišljen posebno za gornjogradsku galeriju, dat će presjek kroz jedinstveno razdoblje ruske povijesti za vladavine carice Katarine Velike, i to prikazujući caričine osobne predmete, predmete iz svakodnevnog života, vladanja te umjetnička djela koje je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i time utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta. U uvodnom dijelu, izložba će predstaviti Muzej Ermitaž i St. Peterburg onoga doba, nakon čega slijede cjeline o Katarininom osobnom životu.

Na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori postavljeno je više od tisuću eksponata, preko kojih će posjetitelji saznati zanimljivosti o Katarininom životu te dolasku u Rusiju i na prijestolje, o precima, carskoj obitelji i dvoru, njezinoj velikoj ulozi u obrazovanju i prosvjetiteljstvu, vanjskoj politici i ratovima koje je vodila, uključujući i njezinu ljubav prema umjetnosti koja je dovela do otkupa mnogih zbirki i osnivanja Ermitaža.

“Izložba Katarina Velika nesvakidašnji je umjetnički događaj u našemu gradu, državi, ali i široj regiji koja će zasigurno privući desetke tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Zbog svega toga s pravom smo uvjereni da je izložbi zajamčena puna pozornost naše stručne javnosti i najšire publike te da će njezino uprizorenje biti vrhunski umjetnički doživljaj, a uspješna kulturna suradnja i prijateljstvo između dvaju gradova na primjereni način potvrđena”, najavljuju iz Klovićevih dvora.