21.-24. lipnja 2018. - Konferencija „European cultural heritage summit 2018“ Berlin

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u Berlinu od 21. do 24. lipnja 2018. godine, gdje će sudjelovati na središnjoj konferenciji u sklopu Europske godine kulturne baštine pod nazivom ‘Sharing Heritage - Sharing Values’.

   
Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku (EU) 2017/864 o Europskoj godini kulturne baštine 2018. Stavljanjem kulturne baštine u fokus tijekom 2018. godine ističe se uloga kulturne baštine u izgradnji snažnijeg društva, stvaranju radnih mjesta i napretku sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine. Cilj je Europske godine kulturne baštine potaknuti građane na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe te razumijevati i štititi njezinu jedinstvenu vrijednost.
 
Središnjom konferencijom u Berlinu pod nazivom „Sharing Heritage - Sharing Values“, koja će se održati u organizaciji vodeće europske mreže za baštinu Europa Nostra, uspostavit će se platforma za provođenje politika kulturne baštine te pokušati odgovoriti na pitanje kako na najbolji način kulturnu baštinu iskoristiti kao strateški resurs.
 
Na konferenciji će sudjelovati, između ostalih,  njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier,  povjerenik Europske komisije za kulturu, obrazovanje i mlade Tibor Navracsics, zatim ministri kulture Francuske, Njemačke, Grčke i Portugala, predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier, predstavnici UNESCO-a itd.
 
Tijekom boravka u Berlinu ministrica će sudjelovati i na svečanoj dodjeli nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2018., koja će se održati 22. lipnja 2018. godine. Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti, a jedan od dobitnika je i Muzej Sinjske alke. Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u gradu Sinju u Hrvatskoj. Sinjska alka je 2010. godine upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njenu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke.