5. – 6. ožujka 2018. - Radionica Utvrđeni gradovi, otvorena društva Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, UNESCO-ov regionalni ured za znanost i kulturu u Europi i Šibensko-kninska županija organiziraju radionicu pod nazivom Utvrđeni gradovi, otvorena društva Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi, koja će se održavati od 5. do 6. ožujka 2018. godine u Šibeniku. Ova konferencija se nadovezuje na prošlogodišnju konferenciju o utvrđenim gradovima koja je održana u Sieni, u Italiji prošle godine i u vezi je s promicanjem UNESCO-ove preporuke o povijesnom urbanom krajoliku. 


   Radionica je usmjerena na unaprjeđenje znanja i razumijevanja sudionika u pogledu pristupa Povijesnom urbanom krajoliku (PUK), čime se promiče njegova provedba. Konkretno, pažnja će biti posvećena specifičnostima primjene PUK-a u dobrima svjetske baštine u kojima su značajno prisutne povijesne zidine, utvrde i utvrđeni urbani prostori.

   Sudionici sastanka bit će gradonačelnici i predstavnici gradskih vlasti utvrđenih gradova iz cijele Europe, nositelji UNESCO-ove katedre u području urbanog očuvanja i obnove, predstavnici Ministarstva kulture i UNESCO-a te drugi stručnjaci povezani s istom temom.