26. travnja 2018. - Dodjela povelja povodom upisa „Bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata i ostalih regija Europe“ na UNESCO-ov Popis svjetske baštine


Proširenje serijske nominacije „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe“ na Popis svjetske baštine UNESCO-a Hrvatska je upisala na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu 7. srpnja 2017. godine zajedno s još devet zemalja - Albanijom, Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Italijom, Rumunjskom, Slovenijom, Španjolskom i Ukrajinom.

Proširenje serijske prekogranične nominacije uključilo je 63 područja bukovih šuma, od čega je Republika Hrvatska sudjelovala s tri područja, u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Riječ je o 1289,11 hektara bukove šume koja se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit nalazi u Strogom rezervatu „Hajdučki i Rožanski kukovi“ te 2031,87 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica. Povelje će na svečanosti dodjele biti uručene Nataliji Andačić, ravnateljici NP Paklenica te Ireni Glavičić Sertić, ravnateljici NP Sjeverni Velebit, a dodjeli će prethoditi projekcija filma o procesu nominacije na UNESCO-ov Popis svjetske baštine "Bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata i ostalih regija Europe“. U programu će sudjelovati predstavnici svih hrvatskih nacionalnih parkova.