Javni natječaj radi donošenja prijedloga za imenovanje ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

Upravno vijeće Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Centar) na temelju članaka 40. i 41. Zakona o ustanovama (NN br. 76/93, 29/97, 47/99 i 35/08), članka 41. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima (NN br. 61/18), članka 13. i 14. Zakona o Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata (NN br. 178/2004), članka 32. i 40. Statuta Centra, članka 24. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN br. 128/2017), točke 1. Pravilnika o unutarnjem, redu, radnim mjestima i načinu rada Centra i odluke Upravnog vijeća Centra od 01. listopada 2019. raspisuje javni natječaj radi donošenja prijedloga za imenovanje ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Za ravnatelja može biti imenovana osoba koja je:

- hrvatski državljanin,
- ima preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili
  integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili
  osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu   Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN br. 123/03, 105/04, 174/04, 46/07, 63/11, 94/13,   139/13),
- ima položen stručni ispit za zvanje arhivist,
- ima objavljene vrijedne stručne ili znanstvene radove i
- odlikuje se stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima.

Za ravnatelja Centra može biti imenovana osoba koja ispunjava uvjete iz Zakona o arhivskom gradivu i arhivima (NN br. 61/18).
Na temelju čl. 41. st. 2. i 3. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima (NN br. 61/18) ravnateljem državnog arhiva, na temelju predloženog programa rada, može se imenovati osoba koja ima završen sveučilišni diplomski ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij, najmanje tri godine rada u arhivu ili najmanje pet godina rada u području kulture, znanosti i obrazovanja te položen stručni ispit iz arhivske struke, odlikuje se stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima te ispunjava druge uvjete utvrđene statutom arhiva.
Ravnateljem se može imenovati i osoba koja nije položila stručni ispit iz arhivske struke ako se na temelju dosadašnjeg rada može očekivati da će s uspjehom voditi državni arhiv i uz obvezu polaganja stručnog ispita u roku od osamnaest mjeseci od dana imenovanja.

Ravnatelj se imenuje na razdoblje od četiri godine i može biti ponovno imenovan. Na javni natječaj mogu se javiti osobe oba spola. Prijave kandidata sa životopisom i opisom dosadašnjeg rada te dokazima o ispunjenju natječajnih uvjeta treba dostaviti osobno ili preporučenom poštom u zatvorenoj omotnici, u roku od 8 dana od dana objave javnog natječaja u Narodnim novinama, na adresu: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Marulićev trg 21, 10000 Zagreb, s naznakom „javni natječaj za ravnatelja“.

Prijavi je potrebno priložiti:
- prijedlog programa rada Centra,
- presliku domovnice,
- presliku diplome,
- uvjerenje nadležnog suda da se protiv podnositelja prijave ne vodi kazneni postupak, ne starije od 6 mjeseci   (izvornik),
- životopis i opis dosadašnjeg rada,
- potvrdu o radnom stažu - elektronički zapis Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (ne stariji od 30    dana),
- dokaz o radnom iskustvu u arhivu ili o radu u kulturi, znanosti i obrazovanju,
- presliku uvjerenja o položenom stručnom ispitu iz arhivske struke,
- popis objavljenih vrijednih stručnih i znanstvenih radova.

Kandidat/kinja koji/a ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnim propisima dužan/na je u prijavi na javni najtečaj pozvati se na to pravo, odnosno uz prijavu priložiti svu propisanu dokumentaciju prema posebnom zakonu i ima prednost u odnosu na ostale kandidate/kinje pod jednakim uvjetima.
Kandidat/kinja koji/a se poziva na pravo prednosti pri zapošljavanju sukladno čl. 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine br. 121/17) uz prijavu na javni natječaj dužan je priložiti osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta i sve potrebne dokaze dostupne na poveznici Ministarstva hrvatskih branitelja: https://branitelji.gov.hr/zaposljavanje-843/843.

Kandidatom prijavljenim na javni natječaj smatrat će se samo osoba koja podnese pravodobnu i potpunu prijavu te ispunjava formalne uvjete iz javnog natječaja. Nepotpune i nepravodobne prijave, kao i prijave poslane elektronskom poštom ili telefaksom, neće se razmatrati. O rezultatima javnog natječaja kandidati će biti obaviješteni u roku 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava.

Prijavom na natječaj, kandidati natječaja daju privolu Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata kao voditelju zbirke osobnih podataka za prikupljanje, korištenje i daljnju obradu podataka u svrhu provedbe natječajnog postupka sukladno propisima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka.



Objava, 18. prosinca 2019.