22. travnja 2022. Svečano otvorenje Hrvatskog paviljona na 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – Venecijanskom bijenalu

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će svečanom otvorenju Hrvatskog paviljona na 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – Venecijanskom bijenalu koje će se održati u petak, 22. travnja 2022. godine u 13 sati na adresi Via Garibaldi 1513, Castello u Veneciji.

U organizaciji Ministarstva kulture i medija, Hrvatska se na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstavlja projektom Bez naziva (Hrvatski paviljon), 2022. jednog od najradikalnijih umjetnika svoje generacije Tome Savića-Gecana i kustosice Elene Filipovic, koji se bavi jednim od najaktualnijih pitanja današnjice, ulogom i pozicijom čovjeka u današnjem vremenu kojim dominiraju digitalne tehnologije radikalno mijenjajući odnose čovjeka i stroja, ali i pozicije pojedinca unutar društva.
 
Obavijest o održavanju hrvatskog projekta tijekom sedam mjeseci trajanja Bijenala nalazit će se na adresi Via Garibaldi, Castello, 1513 Venecija,  a projekt će biti moguće pratiti na mrežnoj stranici www.croatianpavilion2022.com i društvenim mrežama www.facebook.com/CroatianPavilionVenice.
 
Produkciju projekta potpisuju Olga Majcen Linn i Tereza Teklić iz KONTEJNER-a, a Diego Carpentiero je producent paviljona u Veneciji. Irma Omerzo je savjetnica za koreografiju, Tomislav Pokrajčić je voditelj tehničke produkcije koju su realizirali Jan Šnajder, Ana Barić i Sara Bakić iz TakeLab-a s Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Projekt su podržali fondacija Mondriaan Fonds, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Turistička zajednica grada Zagreba, Mato Perić i Kolekcija Perić, kao i rezidencija fondacije Art Explora u Parizu.