17. listopada 2022. - Trogir od ponedjeljka domaćin domaćim i svjetskim autoritetima zaštite kulturne baštine od požara

Naša Uprava za zaštitu kulturne baštine među rijetkima je u Europi koja upravljanje rizicima integrira u sustav zaštite spomenika i ulaže napore u jačanje međuresorne suradnje svih dionika procesa smanjivanja rizika na baštini.

U Gradskoj vijećnici Trogira i putem Zoom-a 17. i 18. listopada održava se međunarodni simpozij na temu smanjivanja rizika od požara pod nazivom „Spriječimo požare, spasimo živote, sačuvajmo baštinu“, koji je na inicijativu Konzervatorskog odjela u Trogiru organiziralo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s ICCROM-om (Međunarodni centar za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine) uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice.

U posljednjih par godina u katastrofalnim požarima stradala je neprocjenjiva kulturna baština, a samo u 2020. teško je oštećeno više od 300 lokaliteta, među kojima i Nacionalni muzej u Brazilu, Notre Dame u Pariz, dvorac Shuri u Japanu. Stoga je ovaj simpozij okupio brojne autoritete iz svijeta kulture, zaštite spomenika, vatrogastva i druge stručnjake očuvanja kulturne baštine, kako bi se  razmijenila njihova iskustva radi boljeg razumijevanja ranjivosti i izloženosti koje utječu na visinu rizika od požara na kulturnoj baštini u različitim krajevima svijeta.

Kao nastavak Simpozija, 19., 20. i 21. listopada održat će se besplatna trodnevna radionica smanjivanja rizika od požara na baštini, namijenjena stručnjacima iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobara te sprečavanja rizika od požara, za muzealce i vatrogasce te druge službe civilne zaštite kako bi razmjenom iskustava iz svojih područja djelovanja zajednički unaprijedili sustav upravljanja rizicima.