23. studenog 2022. - Potpisivanje Programa kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Češke Republike i otvorenje izložbe Ivana Meštrovića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastat će se u Pragu s češkim ministrom kulture Martinom Baxom, a prigodom bilateralnog susreta potpisat će Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Češke Republike.

Ministri će otvoriti međunarodnu Izložbu Ivana Meštrovića, koja je postavljena u Galeriji grada Praga s kojom su je u suradnji realizirali Muzeji Ivana Meštrovića. 

Izložbom će se češkoj publici predstaviti bogati opus i aktivan društveno-politički život Ivana Meštrovića, a posebno njegove veze s Češkom s kojom je bio usko povezan tijekom čitavoga svog djelovanja. Njegovao je naime kontakte s češkim političarima i umjetnicima, od legendarnog predsjednika Tomáša Masaryka, preko kipara Bohumila Kafke, do slikarice i kiparice Růžene Zátkovea, a njegov prvi nastup na međunarodnoj izložbi dogodilo se upravo u Pragu. Predstavljanjem djela velikana hrvatske umjetnosti u jednoj od najuglednijih čeških galerijskih ustanova, uvod je u veliku obljetnicu - 140 godina od rođenja Ivana Meštrovića koje ćemo iduće godine obilježiti velikim projektima.