10. ožujka 2022. - Druga radionica i edukacija o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije – SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor

U organizaciji Ministarstva kulture i medija održat će se druga radionica i edukacija o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije – SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektoru u  četvrtak, 10. ožujka 2022. godine, u 12.00 sati u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Splitu, Gundulićeva 29a.
 
Ministarstvo kulture i medija osnovalo je Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojemu je jedan od primarnih ciljeva potpora samostalnim i neovisnim medijima, između ostalog, putem suzbijanja SLAPP tužbi – postupaka što su ih pokrenuli moćni pojedinci, a koji su usmjereni prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa. U radnoj skupini okupili smo stručnjake, predstavnike medijskog sektora –­ novinara i nakladnika, strukovnih novinarskih udruga, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, akademske zajednice, Ureda pučke pravobraniteljice RH,  Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva kulture i medija. Tako smo potaknuli dijalog, razmjenu znanja i iskustava, ali i edukaciju kako bismo zajednički pronašli učinkovit način za zaustavljanje pokretanja SLAPP tužbi. Okrugli stol s javnom raspravom te prva radionica i edukacija o problematici SLAPP tužbi održani su u Zagrebu u rujnu i prosincu 2021. te je jedan od zaključaka tih rasprava bila upravo potreba održavanja zajedničkih edukacija i u drugim dijelovima Hrvatske.
 
Na radionici će kao predavači sudjelovati profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Romana Matanovac Vučković i dr. sc. Hrvoje Lisičar koji je ujedno član Odbora stručnjaka za SLAPP i Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe,  zatim predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, suci Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Željko Pajalić i Goranka Barać-Ručević te glavni urednik Globusa Zdravko Milinović.