12. listopada 2022. - Poziv na edukativnu radionicu o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor

Pozivamo vas na edukativnu radionicu o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja  - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor, koja će se u organizaciji Ministarstva kulture i medija održati u srijedu, 12. listopada 2022. godine od 9.00 sati u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Varaždinu, Braće Radića 2. 

Na radionici će, uz članove Radne skupine MKM i predstavnike Ministarstva pravosuđa i uprave, u raspravi sudjelovati suci županijskih i općinskih sudova iz Varaždina, Čakovca i Bjelovara, kao i glavni urednici i novinari medija iz Varaždinske županije, a predavači će biti izv. prof. dr. sc. Hrvoje Lisičar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ujedno i član Odbora stručnjaka za SLAPP i Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske, Dušan Miljuš te izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.
 
Ministarstvo kulture i medija osnovalo je sredinom 2021. godine Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi, nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojemu je jedan od primarnih ciljeva potpora samostalnim i neovisnim medijima, između ostalog, putem suzbijanja SLAPP tužbi – postupaka koje obično pokreću moćni pojedinci/subjekti, usmjerenih prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa. U radnoj skupini okupili smo ključne stručnjake – predstavnike medijskog sektora - novinara i nakladnika, strukovnih novinarskih udruga, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, akademske zajednice, Ureda pučke pravobraniteljice, Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva kulture i medija i potaknuli dijalog, razmjenu znanja i iskustava, ali i edukaciju, kako bismo zajednički pronašli učinkovit način za sprječavanje SLAPP tužbi.
 
Kao što je poznato, problem zlouporabe strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja prepoznat je u cijeloj Europskoj uniji te je Europska komisija 27. travnja 2022. objavila prijedlog Direktive o zaštiti osoba uključenih u javno sudjelovanje od očito neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka („strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja“) i preporuke državama članicama o SLAPP tužbama, koje podrazumijevaju i aktivnosti edukacija, koje smo u Hrvatskoj, ne čekajući prijedlog Direktive, počeli provoditi još u srpnju prošle godine.
 
Treba stoga istaknuti da se je Republika Hrvatska, osnivanjem Stručne radne skupine Ministarstva kulture i medija i održavanjem niza okruglih stolova i edukativnih radionica u Zagrebu, a zatim i u Splitu, Osijeku, te sada u Varaždinu, među prvim državama članicama EU, sustavno počela baviti problematikom SLAPP tužbi.
 
U sklopu rada na novom Zakonu o medijima, namjera nam je implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi, a uz preporuke EK koje već provodimo, iskazujemo zadovoljstvo predloženom Direktivom EK za suzbijanje strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja i ciljevima koji se njome žele postići, te snažno podržavamo njeno donošenje kako bi se osigurala kvalitetna zaštita novinara od neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka.
 
Inače, kako se navodi u kontekstu prijedloga Direktive EU, trenutačno nijedna država članica nema posebne zaštitne mjere protiv takvih postupaka, a ne postoje niti pravila za rješavanje SLAPP-a na razini Europske unije.