7. ožujka 2022. – Neformalni sastanak ministara kulture, audiovizualnih djelatnosti i medija Europske unije o budućnosti medija u Europi i jačanju kulturne raznolikosti na internetu te novim europskim izazovima politika zaštite i vrednovanja kulturne baštine

U ponedjeljak 7. i utorak 8. ožujka ­­2022. godine ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na neformalnom sastanku ministara kulture, audiovizualnih djelatnosti i medija Europske unije u francuskom gradu Angersu.

Francusko predsjedništvo Vijećem Europske unije sastanak je posvetilo dvjema temama: prvi dan razgovarat će se o budućnosti medija i jačanju kulturne raznolikosti na internetu, dok će drugi dan biti riječi o novim izazovima politika zaštite i vrednovanja kulturne baštine. Bit će govora o tome kako vratiti povjerenje javnosti u medije, o njihovoj transparentnosti, potpori medijskom pluralizmu i neovisnosti, o specifičnim potrebama novinara kao i o većoj dostupnosti europskog kulturnog sadržaja te medijskoj pismenosti. U pogledu politika vezanih za zaštitu kulturne baštine, pozornost će biti posvećena nezakonitoj trgovini kulturnim dobrima i ulozi novih tehnologija, boljoj promociji europske kulturne baštine te unaprjeđenju digitalizacije kulturne baštine.

Poseban dio sastanka bit će posvećen aktualnim zbivanjima u Ukrajini, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije ministara kojom se osuđuje vojna agresija na Ukrajinu te pruža podrška ukrajinskim kulturnim i medijskim djelatnicima.