20. rujna 2022. – Svečana dodjela „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj za 2021. godinu

Dodjela „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj za 2022. godinu održat će se u sklopu manifestacije „Dani europske baštine“ u utorak, 20. rujna 2022. godine u 13 sati, u Hrvatskom državnom arhivu na zagrebačkom Trgu Marka Marulića. Nagrade će dodijeliti ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Nagrada za životno djelo bit će uručena umirovljenom fotografu Konzervatorskog odjela u Splitu Živku Bačiću za njegov izvanredni doprinos i rad na zaštiti kulturne baštine. Godišnjom nagradom koja se dodjeljuje pojedincima za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine dodijelit će se konzervatorice Zrinki Radunić iz Konzervatorskog odjela u Splitu za vodstvo i nadzor izrade dokumentacije te koordinaciju složenih zahvata istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova starog groblja u Omišu, dok će nagrada za doprinos lokalnoj zajednici biti uručena Caterini Novoselić za revitalizaciju tradicijske baštine Habjanovca, odnosno sakupljanje i formiranje etnografske zbirke, istraživanje tradicijskih običaja, očuvanje tradicijskih umijeća izrade tekstila te prijenosa znanja na mlađe naraštaje.
 
Odbor za dodjelu „Nagrada Vicko Andrić“ odlučivao je u sastavu: predsjednik Tomislav Petrinec i članovi Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić, dr. sc. Lidija Nikočević, dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, dr. sc. Viki Jakaša Borić, dr. sc. Tajana Pleše, Zdenka Predrijevac i dr. sc. Radoslav Bužančić.