6. srpnja 2022. - Online radionica za pripremu projekata koji se prijavljuju na Javni poziv za predlaganje programa poticanja razvoja publike u kulturi


S ciljem pripreme što kvalitetnijih projekata koji se prijavljuju na Javni poziv programa koji potiču razvoj publike u kulturi, Ministarstvo kulture i medija organizira online radionicu za sve zainteresirane prijavitelje koja će se održati 6. srpnja 2022. godine.
 
Razvoj publike u kulturi jedan je od prioriteta i bitna sastavnica održivosti kulturne politike u Hrvatskoj kao i u cijeloj Europi. Ministarstvo kulture i medija od 2017. godine provodi Javni poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj, koji je namijenjen razvoju specifičnih aktivnosti i novih programa koji će podići razinu aktivnoga sudjelovanja publike u kulturi i umjetnosti, učiniti ih dostupnijima, prepoznajući različitost potreba publike, njezinih socijalnih i ekonomskih iskustava te dob potencijalnih korisnika. 
 
Razvoj publike podrazumijeva strateški i dinamičan proces kojim se unapređuju i produbljuju odnosi s postojećom publikom te razvijaju pristupi prema novoj publici. Razvoj publike podrazumijeva rad „S“ publikom, umjesto da se radi nešto „ZA“ publiku. Ključno je izravno uključiti pojedince i zajednicu u doživljavanje, uživanje i vrednovanje umjetnosti i kulture.
 
Ministarstvo kulture i medija objavljuje poziv za programe poticanja razvoja publike u kulturi u Republici Hrvatskoj od 2017. godine, na koji se javlja velik broj ustanova u kulturi, udruga, umjetničkih organizacija i umjetnika. Ove godine prijavljeno je ukupno 555, a financirano je 93 projekata iz svih područja kulturnoga i umjetničkoga djelovanja (glazba, kazalište, film, vizualne umjetnosti, ples, baština, muzeji, književnost) u ukupnome iznosu od 2.177.484,56 kuna.
 
Radionicu će voditi dr. sc. Darko Lukić  i Tanja Kalčić, a primjere dobre prakse predstavit će Katarina Mažuran Jurešić, voditeljica programa razvoja publike u HNK-u Ivan pl. Zajc Rijeka te Sanja Petrovski i Natali Perić iz Zadarskog plesnog ansambla.


>>> Poveznica na Program radionice

>>> Poveznica za prijavu na radionicu