9. rujna 2016. - Hrvatski dan u Szigetvaru

Povodom obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog u Szigetvaru će 9. rujna biti održan Hrvatski dan, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske  Mađarskoj te hrvatske zajednice iz Mađarske. Na Hrvatskome danu bit će nazočan i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, kao i pomoćnica ministra kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, zamjenica predsjednika Povjerenstva.

     Program koji se sastoji od triju dijelova odvijat će se na dvjema lokacijama: središnjem gradskom trgu i kulturnom centru Vigado u neposrednoj blizini od 15.00 do 20.00 sati.

     U okviru prvoga dijela programa, namijenjenoga djeci i mladima, odigrat će se dvije predstave na hrvatskome te jedna na mađarskome jeziku, obje tematski posvećene obitelji Zrinski. Riječ je o predstavama „Stazama Zrinskih“ Srednje škole Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice i „Vremeplov“ u izvođenju hrvatskoga odgojno-obrazovnog centra HOŠIG iz Budimpešte te predstavi kazališta iz Budimpešte.

     Drugi dio programa na glavnoj pozornici, na središnjem gradskom trgu, organiziraju gradovi prijatelji Szigetvara ‒ Čakovec i Slatina ‒ te Hrvati iz Mađarske.

     Popularne hrvatske zabavne i klapske pjesme izvest će mješoviti pjevački zbor iz Hreljina i Jadranova, a program će započeti otvorenjem i atraktivnom videoprojekcijom „U boj, u boj“ iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca u izvedbi zbora Sveučilišta Kwansei Gakuin iz Osake.

     Program će završiti izvedbom Hrvata iz Mađarske „Ja sam junak…“.

     Na središnjem trgu bit će postavljeni i promotivni štandovi turističkih zajednica gradova i županija vezanih uz obitelj Zrinski ‒ Čakovca, Slatine i Paga kao gradova prijatelja Szigetvara, Hrvata iz Mađarske i Medijskoga centra Croatica, na kojima će biti predstavljena hrvatska turistička, eno- i gastroponuda kao i izdavaštvo Croatice.

     U trećem dijelu programa u kulturnome centru Vigado bit će otvorena izložba „Navik on živi… ‒ 15 godina Zrinske garde Čakovec“, a održat će se i promocija knjige Darka Varge „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“. Nastupit će i mješoviti zbor „Tinodi“ iz Szigetvara te zbor „Studio“ iz Budimpešte. Program će završiti svečanim koncertom Zagrebačkoga kvarteta saksofona.

     Istoga će dana u Pečuhu u organizaciji županije Baranya i Generalnoga konzulata Republike Hrvatske biti održan sastanak župana županija vezanih uz obitelj Zrinski na temu „Kulturni turizam, nematerijalna kulturna baština – brand Zrinskih“ s ciljem daljnjega unaprjeđenja suradnje, poglavito na području razvoja kontinentalnoga turizma i intenziviranja kulturne suradnje. Planiran je i sastanak nazočnih župana s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj.