3. lipnja 2016. - Konferencija za medije u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu (Trg Marka Marulića 21, Zagreb), u petak 3. lipnja 2016. u 13 sati, održat će se konferencija za medije povodom najave obilježavanja Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja te poziva građanima povodom Akcije prikupljanja gradiva iz razdoblja Domovinskog rata.


     Na konferenciji za medije sudjelovat će dr. sc. Ana Lederer, zamjenica ministra kulture RH, dr. sc. Dražen Kušen, predsjednik Hrvatskog arhivističkog društva, dr. sc. Mario Stipančević, v.d. ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva, Ivica Mataija, predsjedavajući Kolegija ravnatelja državnih arhiva u RH o kulture RH u ime Područnih državnih arhiva i  dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

     Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj je: Hrvatski arhivi u Domovinskom ratu. Tema je povezana s ovogodišnjim obilježavanjem 25. obljetnice početka agresije na Hrvatsku i obrambenog Domovinskog rata. Ona u kontekstu suvremene hrvatske povijesti ponovo svraća pažnju na kršenje međunarodne Haške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba i na stradanja arhivskoga gradiva i hrvatskih arhiva tijekom ratne agresije na Hrvatsku.

     Međunarodni dan arhiva 9. lipnja se u svijetu obilježava od 2008. godine, a u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. godine. Za datum obilježavanja Međunarodnog dana arhiva izabran je dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća (The International Council on Archives - ICA) 1948. godine. Ta je međunarodna stručna udruga posvećena učinkovitom upravljanju zapisima te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine kroz stručnu suradnju arhivskih i drugih stručnjaka za upravljanje zapisima diljem svijeta (vidi: http://www.ica.org/). Stoga arhivi na svoj međunarodni dan svake godine odgovarajućim programima nastoje sa svojim postojanjem i djelovanjem upoznavati lokalne, područne i nacionalne zajednice u kojima djeluju, a Međunarodno arhivsko vijeće nastoji sveukupnu svjetsku javnost upoznavati s arhivskom baštinom i suvremenim zapisima koji su povjereni na skrb arhivskim stručnjacima.

     Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj prigodnim programima obilježavaju sve arhivske ustanove u okviru hrvatske javne arhivske službe, Hrvatsko arhivističko društvo i resorno Ministarstvo kulture RH. Premda su vrata arhiva uvijek otvorena za korisnike različitih profila, toga dana svake godine arhivske ustanove u Hrvatskoj pozivaju sve građane da uđu u arhive kao posjetitelji te organiziraju prigodne izložbe, predavanja, radionice i skupove, predstavljaju svoja izdanja i organiziraju druge promotivne aktivnosti.
     Ovogodišnji Međunarodni dan arhiva se u nekim arhivima u svijetu i u Hrvatskoj povezuje s nastavkom višegodišnjeg obilježavanje stote obljetnice Prvog svjetskog rata, dok su u drugima programi povezani s lokalnim, područnim ili nekim drugim prigodnim temama kroz vlastite programe i u suradnji s drugim srodnim ustanovama i organizacijama.
S poštovanjem, u ime Hrvatskog arhivističkog društva i svih sudionika u organizaciji  
dr. sc. Dražen Kušen, predsjednik