11. ožujka 2016. - Konferencija za medije: Apoksiomen na otoku vitalnosti – najava datuma otvaranja Muzeja Apoksiomena

U Muzeju Mimara (Zagreb, Trg F. Roosevelta 5) u petak 11. ožujka 2016. godine u 11 sati, održat će se konferencija za medije Apoksiomen na otoku vitalnosti – najava datuma otvaranja Muzeja Apoksiomena.  


     Konferenciji će prisustvovati ministar kulture RH, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, zamjenica ministra dr. sc. Ana Lederer i pomoćnica ministra dr. sc. Iva Hraste Sočo, zatim ministar turizma RH Anton Kliman, gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli, zamjenica gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić, projektant Idis Turato i direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić.

     Brončana statua Apoksiomen, koja je oduševila povjesničare i kulturologe širom svijeta, nakon devet godina putovanja, najavljuje svoj povratak na otok Lošinj, otok vitalnosti. Muzej Apoksiomena svoja vrata otvara 30. travnja 2016. godine. Apoksiomen, antički brončani kip atleta, visok 192 centimetra, izronjen iz podmorja između Vele Orjule i Lošinja 27. travnja 1999. godine, vraća se u Palaču Kvarner u kojoj se nalazi Muzej Apoksiomena. Proteklih devet godina Apoksiomen je privremeno boravio u Arheološkom muzeju u Zagrebu i Osijeku, Muzeju antičkog stakla u Zadru, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Etnografskom muzeju Split, Muzeju i galeriji Grada Ljubljane, Palači Riccardi u Firenzi, Musee de Louvre u Parizu, British Museumu u Londonu i na kraju u Paul Getty muzeju u Los Angelesu.

     Na konferenciji za medije bit će predstavljen promidžbeni materijal Apoksiomen na otoku vitalnosti, u izdanju Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.