9. - 11. srpnja 2016. - Izaslanstvo Ministarstva kulture, predvođeno ministrom dr. sc. Zlatkom Hasanbegovićem, boravit će u Dubrovniku

U subotu, 9. srpnja 2016. godine, ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović otvorit će nove prostorije Konzervatorskoga odjela Dubrovnik (Palača Restić, Restićeva 7, u 19 sati).
 

      Iste će večeri ministar Hasanbegović otvoriti izložbu suvremenog nordijskog stakla ''Dodir stakla'', koju su u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Domom Marin Držić organizirala Veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske. Svečano otvorenje izložbe održat će se u dubrovačkim Lazaretima s početkom u 20.30 sati.
 
     U nedjelju, 10. srpnja 2016. godine, ministar kulture Republike Hrvatske dr. sc. Zlatko Hasanbegović i ministrica kulture Republike Makedonije Elizabeta Kančeska-Milevska potpisat će šesti po redu bilateralni     Program kulturne suradnje, kojim će se utvrditi razmjena kulturnih programa između dviju zemalja u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Potpisivanje Programa održat će se u 11 sati u hotelu Excelsior u Dubrovniku.
 
     U 12 sati u zgradi Dubrovačkih ljetnih igara (Festivalska palača, Od Sigurate 1) održat će se sjednica Festivalskoga vijeća, na kojoj će sudjelovati i ministar kulture.
 
     U 21 sat ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović, zamjenica ministra dr. sc. Ana Lederer, pomoćnica ministra dr. sc. Iva Hraste-Sočo i pomoćnik ministra Davor Trupković prisustvovat će svečanome otvorenju 67. Dubrovačkih ljetnih igara ispred crkve sv. Vlaha. Na poziv hrvatskoga ministra kulture, svečanome otvorenju prisustvovat će makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančeska-Milevska te ministar kulture Republike Crne Gore Pavle Goranović.
 
     Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre bit će otvorene podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi. Tradicionalno će se održavati od 10. srpnja do 25. kolovoza. U 47 dana, na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija, više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvest će više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

     Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović prisustvovat će otvorenju izložbe i predstavljanju knjige „Dubrovnik prije trešnje – konzervatorsko-restauratorski radovi na slici“, koja će se održati u ponedjeljak, 11. srpnja 2016. godine, u 20 sati u prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine, Široka ulica bb, Dubrovnik.

     Slika „Dubrovnik prije trešnje“, rad nepoznatoga majstora, jedan je od najvjerodostojnijih prikaza Dubrovnika prije potresa 1667. godine. Društvo prijatelja dubrovačke starine 2009. godine otkupilo je sliku i vratilo je u Dubrovnik.