5. - 7. lipnja 2016. - Kinesko udruženje za izvedbene umjetnosti u Zagrebu

U sklopu kulturne suradnje i razmjene između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u područjima kulture i umjetnosti u Zagrebu će od 5. do 7. lipnja 2016. boraviti delegacija Kineskog udruženja za izvedbene umjetnosti (China Association of Performing Arts).

     U sklopu ovog stručnog posjeta izbor kraćih predstavljanja umjetnika i ansambala pripremila je Koncertna direkcija Zagreb, u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske.

     Delegate China Association of Performing Arts čini tridesetak kulturnih profesionalaca iz raznih područja glazbe i plesa koji djeluju na čelu kulturnih, znanstvenih i obrazovnih institucija nekoliko gradova i pokrajina Kine: Peking, Šangaj, Chongqing, Guangdong, Shenzen, Guizhou, Anhui i Nantong.

     Tijekom spomenutog boravka kineskih profesionalaca u Hrvatskoj, osim stvaranja novih mreža za lakšu suradnju umjetnika, profesionalaca i institucija koji djeluju na području izvedbenih umjetnosti, očekuje se da će se razgovarati o novim projektima i razmjenama između hrvatske i kineske strane.

     Bliskija kulturna suradnja Hrvatske i Kine nastavlja se nakon što je u Pekingu 9. svibnja 2016. svečano otvoren Forum o suradnji u području kulture između Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Fokus ovog Foruma bilo je unaprjeđenje i razvoj kulturne suradnje između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe; u panel-raspravama stručnjaka i profesionalaca razgovaralo se o aktualnim događanjima u područjima glazbe, plesa, kazališta, dječjih kazališta i vizualnih umjetnosti.

     Neke od aktivnosti koje se odvijaju tijekom ove godine u Kini u okviru inicijative Kina + 16, tj. zemalja okupljenih oko nje, već su održane, dok se neke tek pripremaju. Hrvatski predstavnici aktivno su sudjelovali u organiziranim studijskim boravcima skladatelja i slikara kao i na Forumu o književnosti u Mađarskoj održanom prošli mjesec te na Forumu o kulturnim i kreativnim industrijama u Srbiji koji počinje sutra u Beogradu. Za jesen je najavljen Forum stručnjaka o zaštiti nematerijalne baštine u Poljskoj.

     Osim Zagreba ova delegacija kulturnih profesionalaca iz Kine posjetit će i grad Rijeku te Sloveniju i Slovačku.