24. ožujka 2016. - Pozivamo vas da zajedno otkrijemo hrvatsku Europsku prijestolnicu kulture!

Na konferenciji za medije koja će se održati 24. ožujka 2016. godine u 17.15 sati u Muzeju Mimara (Rooseveltov trg 5, 10000, Zagreb), predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu gospodin Steve Green objavit će koji će hrvatski grad ponijeti tu laskavu titulu. 

 
     Nakon što je 17. travnja 2015. godine zatvoren natječaj za podnošenje prijava za inicijativu Europska prijestolnica kulture 2020. godine, čak je devet gradova (Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb) predalo kandidature na natječaj i tako ušlo u prvi krug natjecanja. Povjerenstvo stručnjaka je potom u svibnju evaluiralo kandidate i preporučilo četiri grada u drugi natječajni krug: Dubrovnik, Osijek, Pulu i Rijeku.
 
     Povjerenstvo dvanaest stručnjaka u sastavu: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel (Europski parlament), Steve Green, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer (Europska komisija), Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen (Europsko vijeće), Alain Hutchinson (Odbor regija), Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš (nacionalni stručnjaci), boravit će 23. i 24. ožujka 2016. u Zagrebu kako bi odlučili koji će hrvatski grad 2020. godine ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture. Tim sastancima će prethoditi posjet gradovima, tijekom kojih će se, svojim kandidaturama, predstaviti četiri grada finalista.
 
    U donošenju odluke Povjerenstvo će se voditi prema šest glavnih kriterija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom.
 
     Pozivamo vas na svečano proglašenje hrvatskog grada koji će biti Europska prijestolnica kulture 2020., 24. ožujka 2016. godine u 17.15 sati u Muzeju Mimara.