20. rujna 2016. - Izložbom Lokalne zajednice kao čuvari baštine počinju Dani europske baštine 2016.

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović u utorak, 20. rujna 2016. godine, u 13 sati u zagrebačkome Muzeju Mimara otvorit će izložbu Lokalne zajednice kao čuvari baštine kojom započinje obilježavanje Dana europske baštine 2016.

 
     Ovogodišnji Dani europske baštine odvijaju se pod zajedničkom temom Baština i zajednice, ističući važnost sinergije između naslijeđa i samih sudionika te njihov doprinos u oblikovanju zajedničke budućnosti. Izložbom Lokalne zajednice kao čuvari baštine predstavit će se angažman lokalnih zajednica i različitih udruženja građana u provođenju projekata očuvanja kulturne i s njom usko povezane prirodne baštine, osiguravajući dugoročan i održiv razvoj pojedinih područja.
 
     Predstavljanje primjera dobre prakse očuvanja tradicijskih znanja i umijeća, kao i projekata obnovljenih nepokretnih kulturnih dobara, hrvatski je tematski doprinos Danima europske baštine, koji će se, u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, održavati do 26. listopada 2016. godine.
 
     Ove godine u više od 30 naselja diljem Hrvatske organizirano je 70-ak izložbi, radionica, predavanja, prezentacija i drugih sadržaja koji su posvećeni promidžbi i obnovi kulturne baštine te važnosti uključenja zajednice kao jednog od ključnih partnera u očuvanju baštine.
 
U utorak, 27. rujna, u 13 sati u Muzeju Mimara ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović dodijelit će nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj.

     Odlukom Odbora Nagrade „Vicko Andrić“ nagradu za životno djelo dobila je Ana Mlinar, profesorica etnologije, viša stručna savjetnica konzervatorica za zaštitu etnološke baštine u Konzervatorskome odjelu u Zagrebu.
     Godišnju nagradu primit će dr. sc. Vanja Kovačić, viša stručna savjetnica, konzervatorica u Konzervatorskome odjelu u Splitu. Nagrada joj se dodjeljuje za radove na obnovi samostana sv. Nikole u Trogiru.
     Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici, koja se dodjeljuje pojedincima ili udrugama civilnoga društva za doprinos u očuvanju ili promidžbi kulturne baštine, ove će godine biti uručena Udruzi prijatelja dubrovačke starine iz Dubrovnika.
 
     O nagradama je odlučio Odbor Nagrade „Vicko Andrić“ u sljedećem sastavu: mr. sc. Branka Šulc, dr. sc. Žarko Španiček, Ranka Saračević Würth, prof., dr. sc. Zrinka Paladino, Bianka Perčinić Kavur, prof., dr. sc. Radoslav Bužančić, dr. sc. Katja Marasović, Blanda Matica, d. i. a., te Davor Trupković, d. i. a., predsjednik Odbora.

>>> Brošura .pdf