14. – 15. lipnja 2016. - UNESCO-ov sastanak mreže stručnjaka za nematerijalnu kulturnu baštinu u jugoistočnoj Europi (Brač, Hrvatska)

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, Ministarstvo kulture i UNESCO-ov regionalni ured za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Sofiji organiziraju godišnji sastanak regionalne mreže stručnjaka za nematerijalnu kulturnu baštinu u jugoistočnoj Europi, koji će se održavati od 14. do 16. lipnja 2016. u Supetru na otoku Braču.


     Pokrenuta 2007. godine, ova Mreža stručnjaka važna je za razmjenu znanja i dobrih praksi o očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

     Glavna tema ovogodišnjega sastanka bit će koordinacija dviju UNESCO-ovih konvencija: Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine i Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine.

     U komplementarnome setu instrumenata za postavljanje standarda, koji je UNESCO izradio za zaštitu kulturne baštine, Konvencija iz 1972. o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine i Konvencija iz 2003. o očuvanju nematerijalne kulturne baštine jedni su od najratificiranijih UNESCO-ovih normativnih instrumenata te su jedine dvije koje uključuju sustav upisa dobara na prestižne UNESCO-ove popise.

     U svjetlu novih i rastućih izazova koji prijete opstanku i prenošenju kulturne i prirodne materijalne i nematerijalne baštine budućim generacijama, opseg i provedba obiju konvencija otišli su dalje od samoga očuvanja kako bi obuhvatili širok spektar faktora koji idu uz četiri dimenzije održivoga razvoja: socijalnu, ekonomsku, dimenziju okoliša te mira i sigurnosti.

     Sudionici sastanka bit će predstavnici ministarstava kulture i/ili drugih mjerodavnih tijela koja su nadležna za očuvanje nematerijalne kulturne baštine s međunarodnim stručnjacima i predstavnicima UNESCO-a, koji će održati prezentaciju o napretku u provođenju obiju konvencija u svojim zemljama i sudjelovati u raspravama o drugim temama programa.

     Na konferenciji će sudjelovati stručnjaci iz Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Cipra, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata te UNESCO-a.

     Ovaj će sastanak ojačati suradnju u zaštiti i promicanju nematerijalne kulturne baštine u Europi i svijetu i biti oslonac za integrirane pristupe u njezinom prenošenju, promicanju i upravljanju.

     Otvorenje sastanka održat će se 14. lipnja 2016. godine u 9.30 sati u hotelu Velaris Resort, Supetar, Brač.