30. travnja 2016. - Ministar kulture na svečanome otvorenju Muzeja Apoksiomena

Dugoiščekivano svečano otvorenje Muzeja Apoksiomena održat će se u subotu, 30. travnja 2016. godine, u 20 sati na Rivi lošinjskih kapetana u Malome Lošinju.
  

     Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja još 27. travnja 1999. godine, jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade kip je datiran u 2.-1. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji.
 
     Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amaterski fotograf iz Belgije Rene Wauters na dubini od 45 metara. U istraživanju lokaliteta i vađenju kipa sudjelovali su znanstvenici iz pet zemalja, a preduvjet restauratorskih radova bila je desalinizacija koja se vršila do listopada 2000., nakon čega su krenuli konzervatorsko-restauratorski radovi, koji su trajali šest godina.
 
     Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu, gdje je kip pomno restauriran i istraživan, o Apoksiomenu su neposredno skrbili posljednjih sedamnaest godina. Muzej Apoksiomena realiziran je sredstvima i zalaganjima Ministarstva kulture RH i Grada Maloga Lošinja, uz stručno-znanstvenu potporu Hrvatskoga restauratorskog zavoda.
 
     Muzej Apoksiomena svečano će otvoriti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a prigodnim govorom okupljene će na otvorenju pozdraviti i gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Cappelli i ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović.
 
     U programu otvorenja najavljen je i audiovizualni spektakl na moru.