15. rujna 2021. – Zagrebački Vasarely: predstavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova na kolažu Barson

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će u srijedu, 15. rujna 2021. godine u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu na predstavljanju rezultata projekta Zagrebački Vasarely, odnosno konzervatorsko-restauratorskih radova provedenih na kolažu Barson – djelu jednog od najpoznatijih predstavnika optičke umjetnosti Victora Vasarelyja.

Uz ministricu na predstavljanju će govoriti ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti  Snježana Pintarić, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše, ravnatelj Fondacije Vasarely Pierre Vasarely, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Csaba Demcsák te veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière. Na predstavljanju će sudjelovati i učenici Glazbene škole Pavla Markovca.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na kolažu Barson iz 1967. godine, koji je dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, rezultat su međunarodne interdisciplinarne suradnje stručnjaka Hrvatskog restauratorskog zavoda na čelu su Majdom Begić Jarić voditeljicom projekta i Odsjeka za papir i kožu, te restauratora iz Centre Interdisciplinaire de Conservation et de Restauration du Patrimoine (CICRP) u Marseilleu (Interdisciplinarnog konzervatorskog i restauratorskog centra za baštinu), kao i stručnjaka Fondacije Vasarely u Aix-en-Provenceu. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.