13. ožujka 2024. - Međunarodna konferencija pod nazivom „Green moves EU music – na putu prema zelenijoj i održivoj glazbenoj industriji“

Ured za izvoz glazbe Hrvatska „We Move Music Croatia“ u suradnji s Ministarstvom kulture i medija organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom „Green moves EU music - na putu prema zelenijoj i održivoj glazbenoj industriji“ koja se održavau srijedu, 13. ožujka 2024. godine u Petom kupeu (Trnjanska 5) s početkom u 10,00 sati.

Kako bi odgovorila na ekološku i klimatsku krizu koja poprima sve veće razmjere i s kojom se borimo na globalnoj razini, Europska unija je 2020. godine pokrenula Europski zeleni plan - sveobuhvatnu strategiju s ciljem da do 2050. postane klimatski neutralna, potakne gospodarstvo putem zelene tehnologije, stvori održivu industriju i transport te smanji opće zagađenje. U skladu s tim ciljevima, za razdoblje 2021. - 2027. godine predviđeno je da 30 % rashoda proračuna Unije bude uloženo za postizanje klimatskih ciljeva, što se odražava i na program Kreativna Europa, jer kulturni i kreativni sektori značajno doprinose željenim promjenama. Kako glazbena industrija čini bitnu pokretačku snagu europske kulture, ova konferencija potiče razgovore o pitanjima održivosti u glazbenom sektoru.

Uz uvodna obraćanja ministrice kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i direktora za kulturu, kreativnost i sport Europske komisije Georga Häuslera, na konferenciji će se održati nekoliko okruglih stolova gdje će stručnjaci s područja glazbene industrije razgovarati o primjerima dobre prakse u zelenoj glazbi, o europskim i nacionalnim praksama te o odgovorima na izazove klimatskih promjena u području glazbe.