7. rujna 2021. - Predstavljanje novog čitanja prvog književno-umjetničkog djela na hrvatskome jeziku „Judite” Marka Marulića

Povodom Godine čitanja i 500. obljetnice prvog tiska „Judite” Marka Marulića, sutra, 07. rujna u 12.30 sati u predvorju I. gimnazije u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 36 predstavit će se novo čitanje prvog književno-umjetničkog djela na hrvatskome jeziku.

Kako bi se kamen temeljac hrvatske književnosti približio ponajprije učenicima i studentima, ali i svim govornicima hrvatskoga jezika, skupina znanstvenika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u kojoj prevladavaju znanstvenici s Odjela za povijest hrvatskoga jezika i povijesnu leksikografiju, prilagodila je Marulićev stari čakavski i današnjim generacijama slabo razumljiv stih na suvremeni neutralni prozni hrvatski standardni jezik.

Naklada ovog izdanja od 17.000 primjeraka koje će se dijeliti uz Nedjeljni Jutarnji list i novi prilog Svijet kulture 12.09., ali i svim srednjim školama, tiskan je uz potporu Ministarstva kulture i medija kako bi Marulićevo djelo bilo dostupno svima, što širem čitateljstvu, a ponajprije mladim ljudima.

U predstavljanju suvremenog čitanja Judite, uz učenike zagrebačke I. gimnazije sudjelovat će ravnateljica I. gimnazije u Zagrebu Dunja Marušić Brezetić, glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić, ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.