30. studenog 2021. – Vijeće ministara kulture i audiovizualnih djelatnosti Europske unije o kulturnoj baštini i pravima na baštinu u kontekstu održivog razvoja i budućnosti Europe

U utorak 30. studenog 2021. godine ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na Vijeću ministara kulture i audiovizualnih djelatnosti država članica Europske unije u Bruxellesu.

Ministarski sastanak u organizaciji slovenskog predsjedništva bit će posvećen kulturnoj baštini i pravima na baštinu u kontekstu održivog razvoja i budućnosti Europe. Očuvanje i zaštita kulturne baštine istaknuti su kao ključni čimbenici za održiv oporavak, dugoročni mir te cjelokupnu otpornost društva, a pravo na baštinu prepoznato je kao jedno od temeljnih ljudskih prava. Ta je tema vezana i za inicijativu Novi europski Bauhaus, Konferenciju o budućnosti Europe te nedavno održan summit Europe Nostre u Veneciji, a nastavak je razgovora o kulturnoj baštini i njenoj važnosti u europskim i globalnim politikama.

Na sastanku će biti usvojeni Zaključci Vijeća o kulturi, visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu kao ključnim elementima inicijative za Novi europski Bauhaus te Zaključci Vijeća o dostupnosti i konkurentnosti europskog audiovizualnog i medijskog sadržaja. Predsjedanje Vijećem Europske unije 1. siječnja 2022. godine preuzima Francuska te će predstaviti svoje prioritete za nadolazeće šestomjesečno razdoblje.