1. srpnja 2021. - Izjave za medije u povodu održavanja prvog radnog sastanka Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održat će u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine prvi radni sastanak Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi u Ministarstvu kulture i medija.

Europska komisija usvojila je Akcijski plan za europsku demokraciju u prosincu 2020. godine, a jedan od primarnih ciljeva akcijskog plana je zaštita novinara i civilnih organizacija od strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije - SLAPP tužbi. SLAPP tužbe su neutemeljene tužbe koje pokreću moćni pojedinci, a usmjerene su prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa. U skladu s inicijativom pokrenutom na razini Europske unije, Ministarstvo kulture i medija temeljem članka 12. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave (NN br. 85/2020) u vezi s člankom 50. Zakona o sustavu državne uprave (NN br. 66/2019) osnovalo je stručnu radnu skupinu s ciljem pružanja savjetodavne podrške u oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi.
 
Stručna radna skupina okuplja sudionike iz medijskog sektora, pravosudnih tijela, odvjetništva i akademske zajednice i predstavlja mjesto na kojem će se razmjenjivati iskustva i znanja radi unaprjeđenja položaja novinara suočenih sa SLAPP tužbama. Na sastanku će biti predstavljena svrha i ciljevi stručne radne skupine, a članovi radne skupine imat će priliku iznijeti svoja viđenja o izazovima s kojima se suočava medijski sektor kao rezultat SLAPP tužbi.
 
Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, izjavama za medije prisustvovat će ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila te članovi radne skupine.
 
Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti kraj sastanka u 11:00 sati, nakon čega su predviđene izjave za medije.
 
Napomena: Molimo predstavnike medija da svoj dolazak najave na e-mail adresu: press@min-kulture.hr