14. svibnja 2024. – Ministri kulture i audiovizualnih djelatnosti Europske unije razmijenit će mišljenja o budućnosti kulturnog i kreativnog sektora u doba umjetne inteligencije

U utorak, 14. svibnja 2024. godine ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na Vijeću ministara kulture i audiovizualnih djelatnosti zemalja članica Europske unije koje će se održati u Bruxellesu.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u službenom posjetu Bruxellesu povodom sjednice Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS). Za ovu sjednicu Vijeća u sastavu ministara kulture, audiovizualne politike i medija, belgijsko predsjedništvo je predvidjelo usvajanje Zaključaka Vijeća o podršci „influencerima“ kao stvarateljima online sadržaja te Zaključaka Vijeća o jačanju kulturnih i kreativnih sektora kroz razvoj njihove ciljane publike uz pomoć podataka.
 
U okviru rasprave ministri kulture, audiovizualnih djelatnosti i medija razmijenit će mišljenja o budućnosti kulturnog i kreativnog sektora u doba umjetne inteligencije. Na marginama Vijeća održat će se dva neformalna sastanka, na kojima će ministri razgovarati o ulozi kulture i kulturne baštine u jačanju europskog identiteta i načinima na koje kultura može pomoći u suočavanju s geopolitičkim izazovima, kao i o potpori kulturnoj raznolikost i održivosti lokalne i europske kulturne te audiovizualne produkcije, posebno u kontekstu revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama.