14. prosinca 2021. - Radionica – edukacija o problematici SLAPP tužbi

Radionica – edukacija o problematici SLAPP - strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja s kojima se suočava medijski sektor, u organizaciji Ministarstva kulture i medija održat će se sutra, 14. prosinca 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4.

Podsjećamo kako je Ministarstvo kulture i medija osnovalo Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju radi potpore samostalnim i neovisnim medijima, među ostalim putem suzbijanja SLAPP tužbi – postupaka koje pokreću moćni pojedinci s ciljem zastrašivanja i utišavanja kritičkih glasova u društvu o pitanjima javnog interesa.

U radnoj skupini okupljeni su stručnjaci, predstavnici medijskog sektora, novinari i nakladnici, predstavnici strukovnih novinarskih udruga, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva kulture i medija, kako bi potaknuli dijalog, razmjenu znanja i iskustava te edukaciju s ciljem pronalaska učinkovitog načina zaustavljanja negativnog trenda pokretanja SLAPP tužbi.

Na radionici - edukaciji koja je dio šire aktivnosti Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi s ciljem ostvarivanja dijaloga i suradnje te poticanja javne rasprave među predstavnicima medijskog sektora, odvjetništva, pravosudnih tijela i akademske zajednice, kao predavači će sudjelovati profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Hrvoje Lisičar i dr. sc. Romana Matanovac Vučković, zatim sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, odvjetnica i članica Stručne radne skupine za SLAPP tužbe Europske komisije Vesna Alaburić te predsjednik Hrvatske udruge za mirenje i sudac Visokog trgovačkog suda dr. sc. Srđan Šimac.