5. kolovoza 2015. - Otvorenje novog stalnog postava „Oluja 95“ u Kninskom muzeju

Povodom svečanog obilježavanja dvadesete obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja 95", ministar kulture Berislav Šipuš, 5. kolovoza 2015. godine u 8.45 sati sudjelovat će u svečanosti otvorenja novog stalnog postava  „Oluja '95“ u Kninskom muzeju. Novi postav smješten je u rekonstruiranoj i saniranoj zgradi broj 11 u centralnom dijelu Kninske tvrđave (bivše skladište dvopeka). 


     Raznolikost tematskih blokova koje ukupno zapremaju površinu 300 m2, a obuhvaćaju teme stvaranje suverene hrvatske države, početci srpske pobune i agresije, prognanici, mirovni pregovori i apeli za mir, oslobodilački pothvati i operacije hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu (1992.-1995.), „Oluja '95“– oslobodilačka vojno-redarstvena operacija, Hrvatske snage u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja '95“, zrakoplovstvo u „Oluji '95““, kronologija oslobođenog područja Republike Hrvatske u operaciji „Oluja '95“ (4.-8. kolovoza 1995.), geopolitičko značenje operacije „Oluja '95“, reakcije iz svijeta, vojno-redarstvena operacija“Oluja '95“ u medijima,  raspoređena je na dva kata.
 
     U postavu će biti izložena arhivska građa - službeni izvještaji i ugovori, potom hrvatska zastava s kninske tvrđave zemljovidi, plakati, znakovlje, glasački listići, fotografije i dr.
  
     Muzeološku koncepciju je izradila Manda Zelić, viša kustosica Kninskog muzeja.
     Recenzije muzeološke koncepcije izradili su Nataša Mataušić, muzejska savjetnica, Hrvatski povijesni muzej, Zagreb,  dr. sc. Davor Marijan, znanstveni savjetnik, Hrvatski institut za povijest, Zagreb i dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj, Hrvatski memorijalni centar Domovinskog rata, Zagreb.
     Likovni postav potpisuju Željko Kovačić, dipl.ing.arh. i Lana Kovačić, dipl. dizajnerica.
 
     Kompleks Tvrđave sa svojim postojećim i sada novim sadržajem – stalnim postavom Oluja '95 – u prezentaciji kulturne, povijesne i prirode baštine od iznimnog su značaja za kulturni i turistički razvitak ovog područja i snažan doprinos jedinstvenom karakteru i identitetu Grada Knina. U tom smislu upravo su kulturna, povijesna i prirodna baština uključujući muzeje, povijesna mjesta i druge baštinske institucije, kao resurs koji se ne može premjestiti, važne točke koje pridonose povećanju radnih mjesta, poslovnoj ekspanziji, razvoju kulturnog turizma, promociji lokalnih kulturnih i kreativnih industrija, poboljšanju kvalitete života i posebnosti mjesta.
 
     Ministarstvo kulture je sanaciju i rekonstrukciju građevine u kojoj je smješten novi stalni postav „Oluja '95“ te izvedbu postava financiralo u iznosu od 3 milijuna kuna.