24. rujna 2015. - Hommage Radovanu Ivšiću u Muzeju suvremene umjetnosti

Ministar kulture RH Berislav Šipuš otvorit će u četvrtak, 24. rujna 2015. godine u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić. Autorice koncepta izložbe, koja se održava u okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, su francuska spisateljica, pjesnikinja, kritičarka i životna suputnica Radovana Ivšića Annie Le Brun i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić dok je autorica likovnog postava Adeline Caron.

     Izložba Nepokorena šuma i Radovan Ivšić, hommage je iznimnom hrvatskom nadrealistu i usredotočuje se na Ivšićeva djela, kao i na radove drugih umjetnika tematski vezane uz šumu kao područje stvaranja, ali i destrukcije.
     Prema riječima Annie Le Brun, Radovan Ivšić duboko je osjećao Chateaubriandovu misao prema kojoj „Šume postoje prije ljudi, pustinje ostaju za njima“, što se očitovalo u njegovu stvaralaštvu. „Radovan Ivšić je shvatio da se sve odigrava te će se i dalje odigravati unutar i oko šume, ondje gdje mentalna šuma propituje nepokoreni život, gdje šuma simbola nastoji iznova osvojiti floru i faunu, gdje se ne radi toliko o povratku nekoj mitskoj šumi koliko o samom održavanju na životu, u nama i izvan nas, one šume koja je postala teatar svijeta time što se u njoj susreću svi egzistencijalni izazovi – politički, erotski, poetski… Najvažnije je da Radovan Ivšić nije nikad izgubio iz vida ono što tu svačiju šumu veže za noć koja je svojstvena podjednako nama samima i svijetu.“, navodi Annie Le Brun, koja se pridružila realizaciji izložbe, a koja je nedavno u pariškom Musée d’Orsay postavila izložbu Sade. Attaquer le soleil inspiriranu kontroverznim likom i djelom markiza de Sadea.
     Projekt Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u središte postavlja velikog hrvatskog umjetnika Radovana Ivšića koji je, kao i šuma, gdje je moguće pronaći „snagu urođene nepokorivosti koju bi nas raznovrsni oblici vlasti htjeli natjerati da zaboravimo“, bio i ostao nepokorena duha. S obzirom na to da je Ivšićev odlazak iz Hrvatske započeo u lugarnici Oštrica na Sljemenu 1954. godine, motiv šume na čije je „proturječne divote“ u svojim djelima Ivšić neprestano podsjećao, bio je prirodan izbor teme izložbe.
 
     Izložba Nepokorena šuma i Radovan Ivšić podijeljena je u pet tematskih krugova unutar kojih će biti predstavljeno oko sto šezdeset djela iz razdoblja od XVII. stoljeća do suvremenosti, a obuhvaća crteže, grafike, ulja, gvaševe, litografije, fotografije, kombinirane tehnike, tintne ispise, video radove i mnoge druge medije. Bit će izložena djela Lovre Artukovića, Jeana Benoîta, Jacquesa Bioulièsa, Jana Brueghela ml., Borisa Bućana, Jean-Désiré-Gustava Courbeta, Toše Dabca, Sebastijana Dračića, Hansa Kupelwiesera, Maxa Ernsta, Vladimira Filakovca, Eugèna Gabritchevskog, Ivana Generalića, Drage Havraneka, Jindrich Heisler, Toyena, Eve Jospin i mnogih drugih. Osim umjetničkih djela bit će izložena i etnografska, prirodoslovna i knjižna građa koja prati koncept ispreplitanja stvarne, prirodne i imaginarne šume.
     Izložba će biti otvorena do 22. studenoga 2015. godine.
 
Više informacija na: http://www.msu.hr/#/hr/20667/