11. studenoga 2015. - 50. obljetnica osnutka Hrvatske knjižnice za slijepe

U Dvorani Vidra, 11. studenoga 2015. godine u 11 sati, ministar kulture RH Berislav Šipuš prisustvovat će obilježavanju 50. obljetnice osnutka Hrvatske knjižnice za slijepe. 

     Uz predstavu Dramskog studija slijepih Novi život Zec na brajici, dokumentarnog filma o knjižnici redateljice Marijane Sladetić – Drenski, glazbenih točaka Predraga Krajnovića, Petre Marković i Josipa Hrvoja, te nastupa vokalnog ansambla Udruge slijepih Zagreb, prisutnima će se obratiti Sanja Frajtag, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe, Višnja Fortuna, pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te ministar kulture Berislav Šipuš.
 
     Hrvatska knjižnica za slijepe jedina je takva knjižnica u Republici Hrvatskoj. Osnovana je 1965. pri Hrvatskom savezu slijepih. Godine 2000. Odlukom Vlade RH knjižnica postaje samostalna javna ustanova u kulturi, nazvana Hrvatska knjižnica za slijepe. Osim posudbenog odjela, brajična tiskara te studiji za snimanje zvučnih izdanja također su odjeli Hrvatske knjižnice za slijepe. Knjižni fond sastoji se od knjiga na brajici (taktilnom pismu za slijepe) i zvučnih knjiga na audio kazetama i CD-ima. Korisnici knjižnice su slijepe osobe, slabovidne osobe i sve one koje ne mogu čitati standardni tisak. Poslanje knjižnice je približiti informacije, znanje i kulturu, te odgovoriti na potrebe i zahtjeve korisnika za kvalitetnim uslugama kojima se potiče čitanje, pridonosi obaviještenosti, obrazovanju i obogaćenju kulturnog života.
 
     Ministarstvo kulture prepoznalo je važnost disperzije knjižničnih usluga za slijepe i slabovidne u narodne knjižnice te je 2009. godine pokrenulo program širenja knjižničnih usluga u narodne knjižnice većih gradova kojima gravitira veći broj slijepe i slabovidne populacije. Danas, 14 narodnih knjižnica ima ukupno 20 računala s dodatnom opremom za slijepe, a 11 knjižnica 18 elektroničkih povećala za slabovidne.
     Ministarstvo kulture redovito financira Hrvatsku knjižnicu za slijepe pružajući joj potporu u obavljanju redovite knjižnične i nakladničke djelatnosti, te ulažući u opremu i prostor.