8. rujna 2015. - Ministar kulture RH Berislav Šipuš otvorit će izložbu Aquileia-Salona-Apollonia u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Ministar kulture RH Berislav Šipuš otvorit će 8. rujna 2015. godine u 18 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu izložbu Aquileia-Salona-Apollonia. Putevima Jadrana od 2. stoljeća prije Krista do početaka srednjeg vijeka. Na otvorenju izložbe, koja je rezultat međunarodne suradnje ostvarene u okviru programa Adriaticummare – Adriatlas, govorit će veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz, kustosice izložbe Jacqueline Balen i Zrinka Ettinger Starčić te autori izložbe Morana Čaušević Bully i Francis Tassaux. Pozdravni govor povodom otvaranja izložbe uputila je i direktorica École française de Rome Catherine Virlouvet. 


     Izložba Aquileia-Salona-Apollonia. Putevima Jadrana od 2. stoljeća prije Krista do početaka srednjeg vijeka dio je programa Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous i realizirana je u suradnji Centra Ausonius iz Bordeauxa, Francuske škole u Rimu, Centra Chrono-Environnement iz Besançona, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Lošinjskog muzeja u Malom Lošinju, gdje je bila postavljena od 8. svibnja do 5. srpnja 2015. godine. Izložba će u Arheološkom muzeju u Zagrebu biti otvorena do 31. listopada 2015. godine.
     Izložba Aquileia-Salona-Apollonia. Putevima Jadrana od 2. stoljeća prije Krista do početaka srednjeg vijeka u čijoj su izradi sudjelovali brojni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, prvenstveno Francuske, ali i Italije te Albanije, ukazuje na povijesnu vrijednost mora koje je spajalo različite svjetove i omogućavalo razmjenu ne samo gospodarskih dobara, već i različitih kultura, te na koncu i njihovo miješanje. Ova izložba pokazuje važnu ulogu jadranske obale u spajanju Istoka i Zapada, Balkana i Italije već od antičkih vremena, ulogu koju Hrvatska i danas ima u okviru Europske unije. Hrvatska je izabrana kao mjesto predstavljanja ove izložbe zbog bogatstva vrlo vrijednih arheoloških nalaza te vrlo značajne uloge koju je hrvatski dio jadranske obale imao na plovnom putu zahvaljujući iznimnoj razvedenosti obale i ulozi mosta koji povezuje kulture Mediterana, a koju ima još i danas.

     Izložba Aquileia-Salona-Apollonia. Putevima Jadrana od 2. stoljeća prije Krista do početaka srednjeg vijeka prepoznata je kao jedan od uspješnih primjera plodne hrvatsko-francuske suradnje.

>>> Plakat
.pdf