15. listopada 2015. - O ediciji Hrvatska kulturna baština

U četvrtak, 15. listopada 2015. godine u 13 sati, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu, kao dio Dana europske baštine održat će se predstavljanje radne verzije filma Dalmacija iz zraka, Stella filma iz Zagreba. Redatelj petog film iz edicije „Hrvatska kulturna baština“ je Eduard Galić, scenarist  povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, snimatelj Alfred Kolombo, autor glazbe Matej Meštrović, dok je idejni autor i producent cjelokupnog projekta Branko Borčić. 

     Projektom „Hrvatska kulturna baština“ želi se integralno prikazati cjelokupan razvoj, kulturno povijesna važnost, likovna kreativnost i umjetnička vrijednost hrvatske likovne i umjetničke baštine čime se stvara temeljan suvremeni doprinos u predstavljanju hrvatske kulturne i turističke ponude u Europi i svijetu.
     Poduzeće za filmsku i izdavačku djelatnost Stella film iz Zagreba dovršilo je četiri kulturološka višejezična filma: Crkve i dvorci Hrvatskog zagorja, Kulturna baština Istre i Istra iz zraka te Kulturna baština Slavonije koji predstavljaju i valoriziraju cjelokupnu arhitekturu, slikarstvo i kiparstvo Istre, Slavonije i Zagorja kao nezaobilazan i prepoznatljiv dio hrvatske i europske kulturne baštine time i turističke ponude. 
     Scenarij i režiju filmova o Istri i  Hrvatskom zagorju potpisuje prof. dr. Radovan Ivančević, snimatelj je bio Enes Midžić, a autor glazbe Arsen Dedić.
     Za film “Kulturna baština Slavonije” stručna uloga povjesničara umjetnosti i scenariste bila je povjerena Ferdinandu Mederu, a režija Eduardu Galiću. Snimatelji su bili Enes Midžić i Robert Cerić, a autor glazbe Arsen Dedić.
     Projekt se ostvaruje uz pokroviteljstvo, potporu i suradnju Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za kulturu, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstva unutarnjih poslova
 
     Za nastanak filma Dalmacija iz zraka, po prvi put, snimljene su kulturno povijesne urbane cjeline Dalmacije, s najvažnijim pojedinačnim kulturnim dobrima i nacionalnim parkovima.
     O značenju projekta govori to da su dosad dovršeni filmovi zbog svoje vrijednosti u promicanju vrednovanja i očuvanja baštine nacionalnog i europskog značaja dobili pravo korištenja logotipa UNESCO-a i ICOMOS-a.
           
     Dalmacija iz zraka novi je doprinos nastojanjima da se pojedine regionalno obrađene kulturno–povijesne cjeline umjetničke baštine prvi put filmski predstave javnosti te da  se stvore elementi za uobličavanje integralnog projekta Hrvatske kao zemlje s trajno prepoznatljivim kulturološkim identitetom u svijetu. Projekt je znanstveno utemeljen na ozbiljnim znanstvenim istraživanjima i suvremenim teorijskim postavkama po načelima suvremenih vizualnih komunikacija te su filmovi rađeni na komunikacijskoj razini kako bi najširoj publici bili dostupni u skladnom spoju slike, riječi i glazbe.
 
     Na predstavljanju projekta i radne verzije filma govorit će ravnatelj muzeja Mimara, Tugomir Lukšić, producent Branko Borčić,  redatelj Eduard Galić te pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban.