11. prosinca 2015. - Ministar kulture RH Berislav Šipuš otvorit će izložbu AQUAE IASAE – Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica

Ministar kulture RH Berislav Šipuš otvorit će u petak 11. prosinca 2015. godine u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu (Trg N. Šubića Zrinskog 19) izložbu AQUAE IASAE – Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica. Izložba je nastala u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Cankarjevog doma u Ljubljani (Slovenija). Autorica izložbe je Dora Kušan Špalj, a autori postava su Nikolina Jelavić Mitrović i Katarina Štok Pretnar. 

 
     Na izložbi AQUAE IASAE – Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica će biti prikazani rezultati najnovijih istraživanja na području Varaždinskih Toplica, prezentirani kroz 146 izloženih predmeta iz rimskog razdoblja i 20 panoa. Aquae Iasae je rimsko naselje koje se na području Varaždinskih Toplica, uz termalni izvor ljekovite vode, nalazilo od 1. do 4 stoljeća. Prirodni izvor termalne vode danas se nalazi u gradskom parku, a oko njega smješteni su javni objekti nekadašnjeg rimskog naselja koji su kultno-lječilišnog karaktera. Lokacija Aquae Iasae sustavno se istražuje od 1953. godine a istraživanja provodi Antički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu. Kompleks rimske javne arhitekture sastoji se od kupališta, bazilike, te svetišta s hramovima oko izvorišnog bazena.
 
     Ovom će izložbom biti predstavljena istraživanja provedena od 2011. do 2014. godine tijekom kojih su pronađeni brojni natpisi, skulpture, reljefi kao i velik broj rimskih kovanica koje su ubacivane u „sveti izvor“. Uz kamene spomenike te ostali arheološki materijal, bit će izložene i 3D rekonstrukcije kompleksa Aquae Iasae te rezultati arheoloških istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na nalazima i na lokalitetu.
 
     Izložba je prikazana u Cankarjevom domu u Ljubljani od 21. svibnja do 26. listopada 2014. godine, a u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će otvorena do 23. travnja 2016. godine.