12. prosinca 2015. - Ministar kulture Berislav Šipuš otvorit će u Splitu Sveučilišnu galeriju „Vasko Lipovac“

U Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu (Ulica Ruđera Boškovića 31, Split), 12. prosinca 2015. godine u 19 sati, ministar kulture RH Berislav Šipuš otvorit će i Sveučilišnu galeriju „Vasko Lipovac“.
 

     U stalnom postavu Sveučilišne galerije „Vasko Lipovac“ bit će izloženo više od sedamdeset djela umjetnika Vaska Lipovca. Postavljanje stalnog postava galerije prva je u nizu aktivnosti u sklopu Projekta Val, koji su zajednički osmislili Sveučilište u Splitu i Udruga Val. Uz svečano otvaranje Sveučilišne galerije „Vasko Lipovac“ sa stalnim postavom, bit će otvorena i izložba fotografija Rina Efendića Biciklisti, izložba Danijele Šušak Dodir slike, a koncert će održati grupa Repassage.
 
     Projekt Val pokrenuli su Mario Lipovac, voditelj Ateljea „Vasko Lipovac“, prorektor za kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Branko Matulić te idejni začetnik projekta doc. dr. sc. Nikša Jajac, uz podršku obitelji Lipovac i rektora prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića.
 
     Cilj Projekta Val je promocija i popularizacija djela Vaska Lipovca kroz stručno i znanstveno izučavanje, poticanje i razvoj novog pristupa u menadžmentu u kulturi te afirmaciju mladih znanstvenika i umjetnika kroz aktivnosti Projekta. Namjera Projekta Val je potaknuti javnost na promišljanje umjetnosti i njena utjecaja na grad i regiju, te putem kulturno umjetničkih događanja otvoriti novo žarište kulture i umjetnosti u okviru sveučilišnog kampusa kao središta znanstveno-istraživačkog rada i visokoškolskog obrazovanja grada Splita i Dalmacije.