26. rujna 2015. - Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta – izložba najznačajnijih suvremenih umjetnika ulične umjetnosti

Ministar kulture RH Berislav Šipuš otvorit će u subotu, 26. rujna 2015. godine u 19 sati, u Galeriji Klovićevi dvori izložbu Street Art 2.0: Inovacija u srcu pokreta, koja se odvija sklopu velike jednodnevne kulturne manifestacije Bijela noć (Nuit Blanche), koja je dio programa Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. 

     Na svečanosti otvorenja govorit će i Jasmina Bavoljak, v. d. ravnateljice Galerije Klovićevi dvori, Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske u RH te Jérôme Catz, kustos izložbe.
 
     Bijela noć započinje u subotu u 16 sati popodne, a kulturna će događanja trajati sve do 4 sata ujutro do kada će se na brojnim lokacijama u Zagrebu održati niz besplatnih kulturnih događanja, nudeći posjetiteljima mogućnost obilaska grada u ritmu umjetnosti.
     Izložba Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta jedno je od tih događanja koje predstavlja najznačajnije suvremene umjetnike ulične umjetnosti poput Isaaca Cordala, Kolektiva Truly, Zeusa, Slinkashua, Rona Englisha, Shepharda Faireyja i JR-a, a za vrijeme izložbe bit će održane i tri radionice.Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta pokazuje nove kodove i nove umjetničke prakse, usmjeravajući pozornost na moguće oblike i funkcije koje bi ulična umjetnost mogla preuzeti u budućnosti te odajući počast uličnim umjetnicima. Dajući pregled kontinuiranog razvoja ulične umjetnosti od njezinih početaka, ova izložba predstavlja nove umjetničke prakse u umjetnosti grafita, svjetlosnog slikarstva, bilježenja grada, stavljajući najnovije umjetničke forme u povijesni kontekst. Izložba Street Art 2.0:Inovacija u srcu pokreta će biti otvorena do 29. studenoga 2015. godine.

     Projekt Bijela noć pokrenut je 2012. godine u Parizu, a Festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous dovodi ga u Hrvatsku u suradnji s brojnim kulturnim institucijama. Osim Galerije Klovićevi dvori, u hrvatsku Bijelu noćuključili su se manifestacija Na Gornjem graduGanz novi festival i Goethe-Institut, Muzej suvremene umjetnosti, HAZU, Dan otvorenog trga na Trgu maršala Tita (HNK, Muzička akademija, MUO, Hrvatski školski muzej, ADU), Lado i Turistička zajednica grada Zagreba.
     Mnogobrojne animacije, koncerti, ples, glazba, izložbe, ulična umjetnost, svjetlosne i zvučne instalacije te performansi ispunit će čitav grad, a među njima publika će imati priliku vidjeti instalacije poznatih street umjetnika Etien’a, Jana Vormanna i Lonca, Fourneauove interaktivne instalacije Water Light Graffiti, instalacije Picturae i Light Graff Patricka Sucheta, kao i svjetlosne instalacije luminoakustike Bojana Gagića i Miodraga Gladovića teRadiant Tree HEHE Collectifa. U suradnji s Danom otvorenog trga bit će postavljena svjetlosno-zvučna instalacija Le Champ, 3D mapping autora Ivana Lušičića Liika na pročelju HNK-a, održan koncert Zagrebačke filharmonije i fotoperformans Iris Brosch. Pascale Peyret priprema svjetlosnu instalaciju Anamorfoza III: Disperzija krijesnica, a Bill Vorn i Louis-Philippe Demers izvest će atraktivan robotički performans Inferno u sklopu FestivalaDevice_art.

     Program Bijele noći, sa svim koncertima, izložbama, performansima, instalacijama u javnom prostoru, u kulturnim institucijama kako i onima koje umjetnost privremeno prisvaja, završni je program Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, koji je tijekom proteklih pet mjeseci Hrvatsku upoznao s francuskom kulturom.
   

>>> Program