3. listopada 2015. - Ministar kulture RH Berislav Šipuš dodijelit će Nagrade Mirko Kovač

U subotu, 3. listopada 2015. godine u 19 sati u Kazalištu „Antonio Gandusio“ u Rovinju (Valdibora 17, Rovinj) ministar kulture RH Berislav Šipuš dodijelit će Nagrade Mirko Kovač.


     Svečanom dodjelom nagrada prvim dobitnicima Nagrade Mirko Kovač; Otu Horvatu za roman Sabo je stao, Svetlani Slapšak za knjigu eseja Leteći pilav, Draganu Markovini za knjigu mladoga autora Između crvenog i crnog te Vuku Ršumoviću za scenarij filma Ničije dete, bit će ujedno i zatvoreni drugi Dani Mirka Kovača, koji se odvijaju u Rovinju od 1. do 4. listopada. Prilikom svečanosti dodjele Miki Manojlović izvest će monodramu po motivima eseja iz knjige Europska trulež Mirka Kovača u dramaturškoj obradi Filipa Davida. Ovogodišnje Dane Mirka Kovača otvorit će izvedba Melodija rulje i elite Predraga Lucića i Borisa Dežulovića u rovinjskom MMC-u (Trg brodogradilišta 5, Rovinj).

     Drugi Dani Mirka Kovača posvećeni su odnosu politike i književnosti, o kojem će se raspravljati na četiri okrugla stola s temama Vječita robija – Književnost i politika od Hamsuna do Houellebecqa, Elita gora od rulje – Današnje elite i njihov odnos prema kulturi, Grob u tuđini – Egzil kao sudbina i prokletstvo, Ugašeno svjetlo u europskoj krčmi – Nacionalizmi danas kao književna činjenica, kao i projekcija nagrađenog filma Vuka Ršumovića Ničije dete. Okrugli stolovi okupit će vodeće intelektualce iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore poput Aleša Debeljaka, Envera Kazaza, Branka Kukića, Tomislava Brleka, Milana Rakovca, Gordane Nonin, Božidara Koprivice, Svetlane Slapšak, Nedžada Ibrahimovića, Dragana Markovine, Igora Štiksa, Nenada Popovića, Gavrila Grahovca, Novice Milića, Miljenka Jergovića, Filipa Davida Laszla Vegela, Borke Pavičević, Katarine Luketić i drugih. Teme okruglih stolova izabrane su na osnovi intelektualne, književne i moralne ostavštine Mirka Kovača, jednog od najvažnijih pisaca i mislioca druge polovine dvadesetog i početka dvadeset prvog stoljeća.
     Tijekom drugih Dana Mirka Kovača u Rovinju odvit će se i neformalni susret ministara kulture Hrvatske Berislava Šipuša, Srbije Ivana Tasovca i Crne Gore Pavla Goranovića.