Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2022. godini


Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2022. godini  .pdf 
 

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2022. godini bio je otvoren od 10. lipnja do 10. rujna 2022. godine. Pristigle su ukupno 184 prijave i to:



Pristigle prijave vrednovalo je posebno formirano Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2022. godini koje je radilo u sljedećem sastavu:
 
  • Adrian Cvitanović
  • Stanislav Habjan
  • Dorta Jagić
  • Luka Šeput
  • Tomislav Zagoda

Prijave koje su se odnosile na knjige namijenjene djeci i mladima vrednovalo je Stručno povjerenstvo za dječju knjigu:
 
  • Isabella Mauro
  • Andrijana Kos-Lajtman
  • Zlatko Krilić
  • U skladu s propozicijama Javnoga poziva prvi krug vrednovanja obuhvaćao je anonimni dio autorske prijave, odnosno Povjerenstvima su upućeni sinopsisi budućih djela i ogledni arci, odnosno uzorci gotovoga teksta. Na temelju tih materijala izdvojeni su projekti koji su ušli u uži izbor za dodjelu potpora. Nakon uvida u kompletnu dostavljenu dokumentaciju koja je uključivala biobibliografiju te dvije preporuke relevantnih stručnjaka doneseni su prijedlozi da dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2022. godini.
 
Na temelju njihovih prijedloga ministrica je donijela odluku o financiranju 72 autorska projekta u ukupnom iznosu od 1.890.000,00 kn. Dodijeljeno je 19 polugodišnjih potpora od 42.000,00 kn i 53 tromjesečne potpore od 21.000,00 kn.

Sufinanciran je autorski rad na 10 djela namijenjenih djeci i mladima te na 13 prijevoda sa sljedećih jezika: engleskoga, kineskoga, latinskoga, mađarskoga, ruskoga i španjolskoga te po 3 prijevoda s njemačkoga i francuskoga.

Među sufinanciranih projektima najviše je romana (34), a slijede knjige priča (15) i poezija (11). Ove godine je bio dosad najveći broj prijavljenih projekata s područja stripa (10) i sufinancirano je 6 najvrjednijih, od kojih su tri namijenjena mlađoj čitateljskoj publici.

Pregled sufinanciranih projekata po vrstama:



S autorima kojima je odobrena potpora sklopit će se ugovor o korištenju sredstava Ministarstva, a odobrena će se sredstva isplaćivati u mjesečnim obrocima od 7.000,00 kn.

Autori se na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva mogu ponovo prijaviti nakon objavljivanje knjige za rad na kojoj su zadnji put koristili ovaj oblik potpore.