Rezultati Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2022. godini


Odobreni programi Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2022. godini (pregled sa stanjem 21. srpnja 2022.)
 

(pregled sa stanjem 20. lipnja 2022.)

Objavljeni su rezultati Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2022. godini kojim su osigurane potpore u ukupnom iznosu od 2.692.000,00 kuna za 234 programa poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika.
 
Potporama vizualnim umjetnicima nastoji se osigurati kontinuitet njihovog  stvaralaštva i dati poticaj daljnjem razvoju umjetničke prakse i jačanju profesionalnih kapaciteta.
 
Ukupno su na Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2022. godini, koji je trajao od 28. ožujka do 29. travnja 2022., pristigle 322 prijave što u odnosu na 2021. godinu, predstavlja značajan porast prijava, posebice u kategoriji B. Poticaj umjetnicima za autorski rad na samostalnoj izložbi  što svjedoči o jačanju izložbenih aktivnosti nakon dvije pandemijske godine.
 
Potpore vizualnim umjetnicima dodijeljene su u dvije kategorije:
 
  1. Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti za aktivnosti:
    A1. Umjetničko istraživanje i edukacija umjetnika
    A2. Realizacija novih radova
    A3. Prezentacija rada
 
  1. Poticaj umjetnicima za autorski rad na samostalnoj izložbi
Programe poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika prijavljene na Javni poziv razmatralo je Stručno povjerenstvo za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u Republici Hrvatskoj u 2022. godini u sastavu: Lada Bošnjak Velagić, predsjednica, Jasminka Babić i Marko Tadić.