20. listopada 2020. - Jubilarni 30. Marulićevi dani

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će otvorenju jubilarnih 30. Marulićevih dana, koji su ove godine posvećeni utemeljitelju Festivala Radi Perkoviću, a koje će se održati u utorak, 20. listopada 2020. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Marulićevi dani bit će otvoreni dodjelom Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ za najbolji dramski tekst iz 2019. godine, koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva te izvedbom duodrame „Francuzica“ Ilije Zovka, u režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića.
 
Festival će prikazati koprodukciju riječkog HKD Sušaka i budimpeštanskog Studija K Színháza „Memoria Civitatis“ / „Sjećanja gradova" te koprodukciju Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu monodrame Ane Marije Veselčić „Domaši“.

Iz Zagreba dolazi čak pet predstava, prva iz Zagrebačkog kazališta mladih „Dobro je dok umiremo po redu“, tri Gavelline predstave - Marinkovićev „Kiklop“, Šovagovićeva „Cigla“ i Krležini „Gospoda Glembajevi“ koji dolazi i u izvedbi zagrebačkog Eurokaza, a iz Mostara dolazi autorski projekt Tanje Miletić Oručević i ansambla „Identitluk“.
 
Festival hrvatske drame 30. Marulićevi dani održat će se od 19. do 26. listopada, a prikazat će deset izabranih predstava od 48 prijavljenih koje će se na ovogodišnjem festivalu natjecati u šest kategorija za nagradu Marul te nagradu Slobodne Dalmacije za glumačko ostvarenje.