24. rujna 2020. - Otvorenje izložbe „Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“

Svečano otvorenje izložbe „Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“ održat će se u Galeriji Klovićevi dvori u četvrtak, 24. rujna 2020. godine u 19 sati.

Izložbu će otvoriti izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a otvorenju će prisustvovati mađarski ministar ljudskih resursa prof. dr. Miklós Kásler.
 
Izložba je osmišljena na inicijativu ministrice kulture i medija, a trebala se održati kao središnji događaj raznovrsnoga umjetničkog programa tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici ove godine, ali je zbog okolnosti izazvanih pandemijom izložba odgođena. 
 
Izložba je dio Programa kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019. – 2022., a predstavit će najljepše umjetnine višestoljetne baštine dvaju naroda povezanih zajedničkom prošlosti, u kronološkome rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine. Izložbu su organizirali Galerija Klovićevi dvori i Mađarski nacionalni muzej iz Budimpešte, a krajem godine će biti predstavljena i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti.
 
Brojni predmeti hrvatsko-mađarskih kulturno-povijesnih i umjetničkih  veza prikupljeni su iz najznačajnijih mađarskih i hrvatskih muzejskih institucija te europskih institucija, a Mađarski nacionalni muzej kao partner izložbe posudio je neke od svojih najvrjednijih umjetnina. Hrvatska javnost će tako po prvi puta imati priliku vidjeti monumentalnu sliku Vlaha Bukovca „Dubravka“ koja je otkupom mađarske vlade s Milenijske izložbe 1896. godine, došla u posjed Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti.