19. kolovoza 2020. – Ministrica na predstavljanju obnovljenog zvonika Eufrazijeve bazilike

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u službenom posjetu Poreču u povodu predstavljanja dovršenih radova na obnovi zvonika Eufrazijeve bazilike u srijedu, 19. kolovoza 2020. godine, u 19 sati.
 
Uz ministricu okupljenima će se obratiti nadbiskup Porečke i Pulske biskupije Dražen Kutleša, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše, gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo (Città di Poreč – Parenzo) Loris Peršurić i župan Istarske županije – Regione Istriana Fabrizio Radin.
 
Završetak radova na zvoniku predstavlja početak nastavka etapnog istraživanja i obnove cijeloga kompleksa koje vodi Hrvatski restauratorski zavod. U idućoj fazi planirana je izrada cjelovite dokumentacije za obnovu krovišta krstionice, konzervatorsko-restauratorska istraživanja i izrada prijedloga radova na oltarnoj pregradi bazilike te preventivna zaštita i monitoring stanja zidnog oslika u staroj sakristiji.

Kompleks Eufrazijeve bazilike jedna je od najbolje sačuvanih cjelina ranokršćanske arhitekture na svijetu i pripada najznačajnijim svjetskim povijesnim spomenicima, zbog čega je 1997. godine uvrštena i na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine.