​28. kolovoza 2020. – Konferencija u povodu predstavljanja provedbe Projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar započeo je provedbu projekta 1. svibnja s ciljem obnove i valorizacije cjelovitog kompleksa sv. Nikole.  Projektom će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostora MCPA Zadar, njihovo opremanje i prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta Centra.
 
Projekt je sufinancirala Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadra“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“ unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 25.487.664,25 kuna, dok je preostalih 4.497.823,11 kuna osiguralo Ministarstvo kulture i medija RH.
 
Na inicijativu Ministarstva kulture i medija te uz potporu Grada Zadra, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju pripremio je dokumentaciju za projekt kojemu je cilj zaokružiti obnovu i valorizaciju kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru. Tijekom višegodišnje pripreme projekta Ministarstvo kulture i medija, UNESCO i Grad Zadar uložili su gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar kompleksa.