14. studenoga 2014. - Drugi okrugli stol programa Kap priče na dlanu: Ususret Bologni 2015.

U Talijanskom Institutu za kulturu u Zagrebu, u petak 14. studenoga 2014. godine u 16:00 sati, održat će se drugi u nizu okruglih stolova na temu Ivana Brlić Mažuranić ili „mišolovka” bajke u sklopu programa Kap priče na dlanu: Ususret Bologni iz Zagreba koji je započeo u listopadu 2014., a održavat će se do ožujka 2015. godine u Talijanskom Institutu za kulturu u Zagrebu kao najava hrvatskog nastupa na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015. 

    Sudjeluju: Dubravka Zima (književna teoretičarka) i Sanja Lovrenčić (književnica), a najavljeni su i gosti iznenađenja. Voditeljica okruglog stola je dr. sc. Nataša Govedić.

     Istog dana u 9:45 održat će se i dječja radionica pod nazivom Svarnost boje - slikarski pristup ilustraciji na kojoj je gošća ilustratorica Sanja Rešček Ramljak. Na radionici će sudjelovati učenici Osnovne škole Ivana Gundulića iz Zagreba. Voditeljica dječje radionice je Hana Lukas Midžić.
     Sve novosti o projektu možete pratiti na facebook stranici:
https://www.facebook.com/zivavodapripovijeda, u nastavku pročitajte kratki izvještaj o prošlom okruglom stolu i radionici za djecu. 
 
24. listopada 2014. godine održan je prvi okrugli stol na temu Izdavački kolonijalizam ili „uvijek je bolja prevedena od domaće slikovnice“ kao dio programa Kap priče na dlanu: Ususret Bologni iz Zagreba kojeg je osmislio autorski tim hrvatskoga nastupa na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015., a organiziralo Ministarstvo kulture RH u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.
     U raspravi su sudjelovali: pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić, autorica i ilustratorica Ivana Guljašević, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Ranka Javor, zatim Milena Benini, autorica i urednica biblioteke LUMEN, Školska knjiga i Marijana Hameršak, humanistička znanstvenica iz Instituta za etnologiju koja se bavi temom djetinjstva i literature za djecu. Voditeljica okruglog stola bila je dr. sc. Nataša Govedić.
     Raspravi su se pridružili i brojni stručnjaci i autori iz publike: Manuela Vladić Maštruko, Martina Zelenika Moon, Maja Zrnčić, Lara Hölbling Matković, Kašmir Huseinović i drugi. Više o raspravi pročitajte na: https://www.facebook.com/notes/živa-voda-pripovijeda/izvještaj-s-prvog-vodomara-i-vodonoše/580725865362587

     Istog dana održana je i prva radionica za djecu na temu Afirmacija crteža u hrvatskim dječjim slikovnicama na kojoj je gost bio ilustrator Tomislav Tomić. On je učenike OŠ J. J. Strossmayera prvo upoznao sa svojim radovima, stvaralačkim putom i pristupom ilustriranju pa sa svojim prethodnicima u interpretaciji djela Ivane Brlić Mažuranić. Djeca su pod njegovim vodstvom na papiru razvijala svoje vizije na zadane isječke iz priče Regoč, a nekoliko je učenika, polaznika fotografske sekcije pod vodstvom profesorice Ivone Biočić Mandić, fotografski zabilježilo impresije iz priče. Od njihovih radova uredit će se i zajednička crtačko-fotografska slikovnica Regoč koja će, uz same crteže i fotografije, biti izložena na izložbi dječjih radova u sklopu programa Hrvatska – zemlja gost na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015.

Više podataka o samom programu: Živa voda pripovijeda .pdf