28. lipnja 2014. - Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić sudjelovat će u radu Vijeća ministara kulture Jugoistočne Europe

Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić 28. lipnja 2014. u Ohridu, Makedonija, sudjelovat će u radu Vijeća ministara kulture Jugoistočne Europe kojem će prisustvovati i Irina Bokova glavna ravnateljica UNESCO-a.

       
      Cilj sastanka je usvajanje Strategije regionalne suradnje na području kultura Jugoistočne Europe, a koji se temelji na zajedničkom opredjeljenju za razvijanje regionalnog dijaloga u Jugoistočnoj Europi, intenziviranju suradnje i razmjene među umjetnicima, stručnjacima i institucijama, i zajedničkog kreiranja kulturnih politika u okviru europskih integracija i suradnje.
 
      Imajući u vidu uspjeh suradnje i projekata međunarodnih organizacija koje su se pokazale kao održivi partneri i snažna potpora u okviru kulturne baštine, i promicanju kulturne raznolikosti ministri kulture pozdravljaju i potiču UNESCO, Vijeće Europe i Europsku Uniju.
 
      Kao svojevrsna potvrda paradigme prevladavanja političkih granica država a koje UNESCO promiče potičući multinacionalne nominacije, bit će predaja nominacije „Kultura srednjovjekovnih stećaka“, zajedničke nominacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske Irini Bokovoj za upis stećaka na Listu svjetske baštine.