14. listopada 2014. - Multisenzorska izložba Nataše Jovičić u Nacionalnom muzeju Rumunjske

Nakon uspješne izložbe u Nacionalnom muzeju Finske – Ateneum, Nataša Jovičić, povjesničarka umjetnosti i autorica didaktičkog pomagala DiTacta, poznata našoj i europskoj javnosti kao autorica multisenzorske kolekcije za slijepe i slabovidne osobe, nastavlja s prezentacijama djela svjetske povijesti umjetnosti u galerijama i muzejima kako bi bila pristupačna osobama s oštećenim vidom.

     U Nacionalnom muzeju Rumunjske u Bukureštu, 14. listopada 2014. godine u 14.30 sati prezentirat će Caravaggiovu Večera u Emausu koji je prošle godine, nakon izlaganja u Westminsterskoj palači u Londonu, bilo proglašena događajem godine
     Kustosica izložbe u Nacionalnim Muzejom Rumunjske je Codruta Croceanu uz suradnju cijelog tima odjela za obrazovanje Nacionalnog muzeja Rumunjske. Djelo će biti interpretirano na rumunjskom jeziku. Izložba će za javnost biti otvorena  mjesec dana.
     Metodologija Nataše Jovičić temelji se na izradi taktilnih dijagrama otisnutih u staklu koji analiziraju i prevode sliku rastavljajući je u pet različitih slojeva (pet taktilnih dijagrama) na kompoziciju, dubinu, svjetlost, detalje i boju koji samo zajedno pročitani donose cjelokupnu sliku. Svakako je najteže bilo prikazati boju. Svakoj boji dodijeljena je različita tekstura. Opipom teksture slijepa osoba može dobiti ideju o rasporedu boja.
     Uz taktilne dijagrame dodatno didaktičko sredstvo su audio zapisi koje donose opis umjetničkog djela. Audio zapis vrlo je detaljan, slijedi okvire, odnosno pravila tumačenja slike slijepim osobama s dodatnim objašnjenjem vezanih uz dijelove slike koje slijepa osoba percipira na drugačiji način, npr. objašnjenje perspektive ili boje. Ove okvire uspostavila je upravo Nataša Jovičić.
 
     Taktilna galerije sastavni je dio muzejskog postava i ima neprocjenjivu ulogu u edukaciji slijepih i slabovidnih osoba ali i osvještava i širu društvenu i kulturnu javnost o potrebama ljudi s posebnim potrebama.
     Audio vodstvo na hrvatskom, engleskom i rumunjskom, pripremljen je i na turskom jeziku, s obzirom da će navedena izložba, nakon Rumunjske, biti predstavljena i u Turskoj. 
     Multisenzorsku izložbu i galeriju slika za slijepe osobe podržava Ministarstvo kulture RH i Zaklada Hrvatske kuća koja je program Nataše Jovičić uvrstila u godišnji program te će  njene izložbe posjetiti i muzeje i galerije zemalja regije i Jugoistočne Europe početno u Ljubljani u siječnju 2015. godine.
     Više informacija  o dosadašnjem radu i djelu autorice pogledati na web stranicama www.ditacta.tumblr.com

>>> Poster .pdf